L’escriptor, guionista i monologuista ha estat guardonat amb el premi de narrativa juvenil Joaquim Ruyra amb una distòpia al voltant de la superpoblació de la Terra.

‘Nascuts per ser rebels’ és una distòpia on ens planteja una pregunta sobre la possibilitat de controlar la superpoblació de la terra i sí l’única manera de fer-ho el nombre és llaurar suburbis sencers amb habitants inclosos.

Un dels objectius de Toni Matas ha estat escriure una novel·la que convidi ‘als lectors joves a revoltar-se a davant les injustícies i per això he dibuixat un món més injust i més terrible del que tenim avui en dia

El punt de partida de la novel·la arrenca quan un amic li va explicar que eren els telòmers. Matas ha destacat que ‘són les puntes dels cromosomes i som com uns protectors que permeten que les cèl·lules vagin replicant però amb el pas del temps es van desgastant i deixen de protegir a les cèl·lules i llavors envellim i morim’
La novel·la planteja una cura davant els telòmers però només està a l’abast d’una petita part de la població mundial i planteja un món on ‘ hi ha rics i pobres i els rics poden pagar-se aquesta cura de tractament i els pobres no’. Els rics viuen a la Ciutat Eterna i els pobres en una mena de suburbis ‘en una situació d’esclavatge en què bàsicament es dediquen a intentar cultivar la planta de la qual s’extreu l’ingredient per crear aquesta cura’.

Un comptador al cel indica que la Terra està a punt d’arribar a la xifra de 10.000 milions i tothom treballa de pressa perquè saben que el suburbi menys productiu serà llaurat de dalt a baix. L’única manera de sobreviure i deixar de ser un Breu i convertir-se en un Etern és entrar a la Ciutat Eterna, on la vida és eterna amb l’ajut d’una cura màgica.

El jurat del premi ha decidit guardonar l’obra de Toni Mata ‘per la seva narració demolidora, plena d’acció i crueltat que no deixa indiferent. Una història completament addictiva sobre una societat en la qual no voldríem veure’ns reflectits’.

L’editorial La Galera publicarà la novel·la el 19 de març de 2020.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here