‘Mundo submarino’, una meravella per descobrir

L’editorial Lunwerg publica un espectacular llibre de fotografies del món submarí
Jordi Milian 

 


Mundo submarino
és tota una declaració d’intencions.  El seu autor, el naturalista i escriptor Joaquín  Araujo, afirma en el llibre que  “Si evitamos el naufragio de los océanos, los primeros beneficiados seremos nosotros, pues aseguraremos los ingentes, gratuitos e insustituibles servicios del mar.”

Mundo submarino es centra en els grans oceans i en  els éssers vius que l’habiten i ens ofereix  espectaculars imatges del món submarí.  El lector podrà observar en 240 fotografies, la gran varietat d’espècies i colors existents en els mars i oceans del planeta Terra; peixos pallasso, tortugues, balenes, meduses,  coralls,  taurons blancs entre d’altres espècies.

Capítol a part i destacable La torpeza de un mal navegante, on Joaquín Araujo exposa alguns dels motius que provoquen la degradació del medi submarí. 

No oblida el desastre ecològic que va suposar  el vessament del Prestige,  com tampoc oblida dades que mereixen  una bona reflexió per part de tothom,afirmant que  des de fa mig segle, cada segon al voltant de 2.000 tones d’elements tòxics arriben al mar.

Més de 10.000 accidents, amb els pretolers com a protagonistes,  s’han registrat en els darrers setanta anys. D’aquests, un centenar, han provocat greus catàstrofes mediambientals.

La pesca descontrolada, també ha provocat estralls a l’ecosistema marí. Segons afirmen experts oceanòfrags, la sobreexplotació  ha fet que desapareguin al voltant del 90% de les poblacions dels grans peixos del planeta.
Malgrat aquestes dades,  Mundo sumbarino, vol aportar optimisme. Per això, Joaquín Araujo  destaca que si aconseguim pescar el que realment necessitem, deixem que els peixos arribin a les talles adequades  i  disminuïm  de l’ús de plàstics, petroli o contaminants convencionals podrem seguir gaudint dels paisatges submarins que ens ofereix  aquesta obra.
Amb esforç per part de tothom, segur que ho podrem aconseguir.

Joaquín Araujo és escriptor, naturalista i director de cinema. Ha publicat més de 85 llibres i ha participat en més de 350 documentals.  També és autor del llibre Agua publicat també a Luwnberg.

 

DADES SOBRE EL MÓN SUBMARÍ.
1-L’aigua ocupa al voltant de les tres quartes parts de la superfície del planeta.

2- L’oceà més gran és el Pacífic amb una extensió de 170 km2. També és el més profund. L’oceà Atlàntic  amb 87 km2, és el segon més gran, però és el més  investigat, explorat i transitat.

3-Moltes espècies, com les tortugues marines o les balenes  realitzen milers de kilòmetres.

4-Les sardines són la base alimentària de moltes espècies marines, milers de milions de sardines alimenten a milions de peixos i mamífers marins.

5- Els esculls de corall són molt importants per la conservació de moltes espècies marines. Fa més de 450 milions d’anys que estan al planeta. El Pacífic acull la major quantitat de formacions coral·lines. Al voltant d’uns 50.000 km2 ocupa la barrera australiana.