L’escriptor gallec va obtindre un gran èxit internacional amb la trilogia de novel·les protagonitzades per l’inspector.

Elena Palacios (Siruela)

Amb Ulls d’aigua, Domingo Villar iniciava la sèrie protagonitzada per l’inspector Leo Caldas. La platja dels ofegats és el segon títol de la sèrie i va comportar la seva consagració en el panorama internacional de novel·la negra. Gerardo Herrero va portar al cinema la novel·la amb  Carmelo Gómez en el paper de Caldas.  El 2019 va publicar L’últim vaixell, l’esperat retorn de l’inspector Caldas i el final de la trilogia.

La sèrie ha estat traduïda a més de quinze llengües i ha guanyat molts premis, entre els quals cal destacar el Novelpol en dues ocasions, l’Antón Losada Diéguez, el Sintagma, el Brigada 21 i el Frei Martín Sarmiento, i va ser llibre de l’any de la Federació de Llibreters de Galícia. També va ser finalista del premi Crime Thriller i de l’International Dagger al Regne Unit, del premi Le Point du Polar Européen a França i del Martin Beck de l’Acadèmia Sueca de Novel·la Negra.

L’escriptor gallec ha mort d’un ictus als 51 anys.  L’editorial Siruela va publicar les novel·les en castellà i Columna en català.

 

La primera novel·la de la sèrie “Ulls d’aigua”, Leo Caldas, un solitari i melancòlic inspector de policia que compagina la feina a la comissaria amb un consultori radiofònic, es farà càrrec d’una investigació que el portarà de la boira del capvespre gallec al fum de les tabernes i els clubs de jazz. Al costat hi té el seu ajudant, Rafael Estévez, un aragonès massa impetuós per a una Galícia irònica i ambigua, i massa impetuós fins i tot per a en Leo, que busca entre glops de vi els fantasmes amagats en els altres mentre intenta sobreviure als seus. Gràcies a la feina d’aquest singular tàndem Caldas-Estévez descobrirem el secret que amaguen els Ulls d’aigua.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here