Miquel Fañanàs guanya el Nestor Lujan de novel·la històrica amb ‘La bruixa de pedra’

Teresa Sagrera finalista amb  ‘El trobador’.

Foto: ACN

Una llegenda sobre una gàrgola de la Catedral de Girona, coneguda  com la ‘bruixa de la catedral’ és la font d’inspiració de la novel·la guanyador del Premi Nèstor Luján de Novel·la històrica.
L’escriptor i periodista Miquel Fañanàs és l’autor de ‘La bruixa de pedra’ basada en la Bruixa de la Catedral, que tirava pedres als capellans que hi passaven per sota i que Déu va castigar a convertir-se en pedra.

Aquest any com a fet excepcional, el jurat ha declarat com l’obra finalista la novel·la ‘El trobador’, de Teresa Sagrera.  La novel·la  se situa al poble de Vilamajor fa 800 anys al voltant de la figura de Peronella, la dona Ramon Berenguer IV.

Unes 19 obres originals s’han presentat en aquesta edició que ha comptat amb un jurat format per  Francisca Esperanza de Luján, Jaume Sobrequés, Vicent Sanchis, Maria Carme Roca i Berta Bruna.

La novel·la guanyadora es basa en una llegenda sobre una gàrgola de la catedral de Girona anomenada de forma popular la Bruixa de la Catedral, l’única amb forma humana, a diferència de les altres gàrgoles.

L’obra capgira amb interès la història atribuïda a la dona que inspiraria la creació d’aquesta figura escultòrica del segle XIV, que de bruixa malèvola passa a ser una remeiera amb una vida dramàtica que culmina amb la seva tortura inquisitorial perquè confessi els fets de què l’acusen.
Aquests fets són motivats per accions benèfiques com ara evitar estralls en un atac cristià al barri jueu o recomanar un beuratge que acaba amb un brot de pesta negra

 

El premi Nèstor Lujan premia  obres originals i inèdites escrites en català i basades en fets o circumstàncies històriques i que està dotat amb 6.000 euros.

L’editorial Columna publica aquesta setmana  la novel·la i l’obra finalista es començarà a publicar la primavera del 2013.