El festival de novel·la negra ha comptat amb 167 participants, entre autors i moderadors.

La nova edició de la BCNegra ha recuperat la presencialitat amb una programació que ha comptat amb els millors especialistes del gènere.  Els actes han estat seguits per 6.500 persones de manera presencial, mentre que al voltant de 2.000 ho han fet de forma telemàtica amb retransmissions via streaming.

La BCNegra ha ofert una programació íntegrament presencial, amb grans figures del panorama literari nacional i internacional, amb gairebé 170  participants: 112 autores i autors, 40 moderadors, en un total de 42 taules rodones i 53 activitats.

Amb el lema Aquí, demà, el festival ha fet un clam per deixar de banda la immediatesa, les presses i la dependència a les màquines i les xarxes, i parar unes hores per escoltar els veritables protagonistes i cronistes de la societat, els escriptors de gènere negre i policíac, i deixar pas a la reflexió.

En aquesta edició el Teatre l’Aliança del Poblenou ha estat un dels lloc on s’han desenvolupat activitats.

Malgrat que la majoria d’activitat s’han dut a terme amb normalitat autors com Hakan Nesser i Dominique Manotti han cancel·lat la seva participació per prevenció. Eduardo Mendoza i el guanyador del premi Pepe Carvalho, Don Winslow, els dos amb baixa mèdica, van fer les seves intervencions de manera telemàtica.

L’escriptor nord-americà Don Winslow ha entrat a la nòmina d’autors que han estat guardonats amb el Premi Pepe Carvalho en el marc de la celebració del festival BCNegra.

El guardó reconeix la trajectòria literària en l’àmbit de la novel·la negra de l’autor d’obres com “El poder del perro” o “El Cártel”.  Don Winslow havia de ser l’estrella del festival, però una grip ha impedit a l’escriptor visitar la ciutat de Barcelona i el guardó l’ha rebut de forma virtual per mitjà d’una videoconferència seguida des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Agraït pel premi amb “honor i humilitat” i amb perfecte castellà ha pronunciat “desde lo más profundo de mi alma”. Don Winslow ha mostrat la seva felicitat per formar part de la nomina d’autor amb el guardó com Joyce Carol Oates, James Ellroy, Dennis Lehane o Michael Connelly afirma estar “molt orgullós de ser un autor i lector de novel·la negra, perquè el nostre gènere reflecteix el món tal com és, explorant el submon els pobres, els desposseïts i els que no tenen cap poder”. Un món que és poètic, recorda, perquè “Les novel·les negres són poètiques i inclouen el llenguatge més bonic de la nostra literatura. Hi ha música a la nit, una cançó a l’avinguda, a les històries dels homes i dones comuns hi ha simfonia. Només cal escoltar per sentir-ho.

Com cada edició, BCNegra recupera un autor, amb l’objectiu de revisitar-los, o convidar a descobrir-los. Enguany, l’autor ha estat el britànic Ted Lewis, considerat el precursor del renaixement del gènere al Regne Unit

El llibre escollit enguany ha estat una tragèdia grega Èdip Rei, de Sòfocles de qui consideren que es tracta del primer detectiu de la història.

Finalment, el personatge de la BCNegra 2022 ha estat Petra Delicado , de l’escriptora Alicia Giménez Barlett. Un personatge que va obrir les portes a altres personatges femenins des del bàndol de l’empoderament, no únicament com a víctimes de la ficció.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here