La novel·la guanyadora de la Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana ret un homenatge al fotògraf ambulant Valentí Fargnoli

 

L’escriptor i col·laborador de L’Illa dels Llibres, Martí Gironell ha estat guardonat  amb el  55è Premi Prudenci Bertrana de novel·la  amb la novel·la “El fabricant de records”, un viatge al cor de la fotografia enfilats a la bicicleta de Valentí Fargnoli, un fotògraf ambulant que, a principis del segle XX, va retratar l’ànima del país per explicar-nos una història èpica, heroica, poètica i delicada feta de records i secrets inoblidables.

Fotografia de Xulio Ricardo Trigo

El doctor Masgrau, director del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de Girona, rep una visita inesperada que du una capsa de fotografies inèdites i compromeses d’en Valentí Fargnoli. Eren els seus grans secrets.

El fabricant de records (Columna) és el viatge fascinant i ple de peripècies del fotògraf ambulant Valentí Fargnoli, que en les primeres dècades del segle XX, amb la seva bicicleta, recorre el país retratant la vida des de la costa fins a la muntanya passant pels petits pobles i les grans ciutats. En Fargnoli, a través de les imatges, construeix una memòria personal i col·lectiva de gran valor que estava destinada a desaparèixer. La seva trajectòria brillant el porta, fins i tot, a fotografiar el casament d’Alfons XIII, un fet que li canviarà la vida per sempre.

Enguany s’han presentat setanta-dues obres. Dotat amb 30.000 euros, el jurat del guardó ha estta format per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch.

Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana

Anna Gual ha estat premiada amb 45è Premi Miquel de Palol de poesia pel poemari Les ocultacions, un llibre que recorre els llocs ocults de la geografia personal de l’autora i intenta posar llum als misteris de l’existència. El llibre vol posar llum als misteris que ens conformen i indaga en els secrets de les nissagues familiars

El 43è Premi Carles Rahola d’assaig l’ha rebut Joan Esculies per l’obra “Josep Fornas, el solucionador”, un relat de la vida del polític i editor Josep Fornas, gran conspirador, peça clau de l’antifranquisme, home de confiança del president Tarradellas a l’interior i fundador de l’editorial Pòrtic.

Finalment el 37è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil recau als escriptors Arturo Padilla i Rubèn Montañá per la novel·la “Veïns especials”.  L’obra narra la història del Biel, un noi de quinze anys que voldria tenir xicota però no sap com fer-ho perquè és “especial”. Quan comença a agradar-li la Sònia, la jove presentadora d’un programa de cuina, les coses es compliquen…

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here