L’escriptor i el cuiner oferiran el 22 de febrer un acte al restaurant El Molí de l’Escala amb propostes gastronòmiques inspirades en la novel·la ‘La força d’un destí’ de Martí Gironell sobre Jean Leon.

Amb la novel·la ‘La força d’un destí’, novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull 2018, participa en un acte que el portarà del restaurant de Jean Leon La SCALA a l’Escala. Un sopar literari que està inclòs en els actes de la primera edició de la Vila del Llibre que se celebra al municipi baix-empordanès els dies 22-23 i 24 d’aquest mes.

L’Illa dels Llibres entrevista a l’escriptor Martí Gironell.

Ens proposa fer un maridatge entre literatura i gastronomia.
Així és! Aquesta novel·la t’ho permet fer perquè el menjar, el vi i no oblidem la música, formen part d’aquesta història que recordem que és una part important de la vida de Jean Leon, restaurador, vinyater i amic de les grans estrelles de Hollywood dels anys seixanta i setanta.

La novel·la ‘La força d’un destí’ compta amb moltes referències gastronòmiques i vinícoles.
Jean Leon va obrir un restaurant al cor de Berverly Hills que és deia La Scala i el seu objectiu era oferir una cuina diferent de la que es podia tastar en altres establiments del moment. Per això va optar per una combinació de cuina espanyola, italiana i francesa. I se’n va sortir! A més, per acabar-ho d’arrodonir, i fent gala del seu esperit emprenedor, va voler tenir el seu propi vi. I també hi va aconseguir! A la novel·la s’hi para atenció a tots dos elements perqué són essencials en la seva vida.

Precisament va ser gràcies a un dinar que va descobrir la història de Jean Leon.
Sí però no vam menjar cap dels plats que elaboraven a La Scala! En canvi, sí que l’àpat va estar regat pels seus vins. Jo em vaig enamorar d’un vi de finca, negre que es diu Le Havre. Un cabernet sauvignon potent. Però en vam poder beure d’altre: Vinya Gigi, Vinya Palau, Vinya La Scala… tots boníssims, per cert.

Com definiria a Jean Leon?
Un emprenedor. Un lluitador. Un somniador que sabia que per fer realitat els seus projectes havia de tocar de peus a terra.

Jean Leon va ser el propietari del restaurant La SCALA de Los Angeles, un local molt freqüentat per actors i actrius destacats del Hollywood daurat.
Ell es va sentir atret pel sector de la restauració quan treballava de cambrer al Villa Capri de Frank Sinatra i Joe di Maggio. I l’atzar va fer que allà conegués un jove aspirant a actor que també volia obrir un restaurant. Es van engrescar, es van associar i van tirar endavant el projecte. Un mes abans d’inaugurar l’establiment, el seu soci, que era James Dean, mor en accident de trànsit.Leon no s’arronsa i obre el restaurant que tindrà tot el suport dels amics i coneguts de Hollywood fins al punt que es converteix en el local on hi anaven totes les celebritats del moment, juntament amb polítics, músics, esportistes. Un restaurant irrepetible.

Jean Leon va ser la persona que va servir l’últim sopar a Marilyn Monroe.
Així ho va explicar ell i per recrear-ho a la novel·la em vaig informar llegint diaris de l’època on l’entrevistaven com a propietari del restaurant que solia freqüentar l’actriu. I Leon recordava que Monroe, a part de tenir sempre una taula a La Scala a part, feia  sovint del servei de menjar a domicili. I que a les grans estrelles, era ell, l’amo qui personalment els portava la comanda. Així va anar aquella nit d’agost de 1962.

Jean Leon coneixia els gustos dels seus coneguts clients com el director de cinema Alfred Hitchcook li portava el seu còctel preferit, la Mimosa o el vermut a l’actor Warren Beatty.
Aquest crec que era un dels seus trets distintius. Cuidar els detalls i estar pendent dels clients. Sabia què volien, com i quan. Els feia sentir com a casa. O més ben dit… els feia sentir millor que a casa seva i per això sempre repetien.

El vi de Jean Leon es va servir en l’acte de presa de possessió de Ronald Reagan com a president dels Estats Units.
Sí era una promesa que un jove i somniador Ronald Reagan havia fet a un altre jove i somniador Jean Leon en presència de James Dean, una nit al Villa Capri mentre els tres nois parlaven de projectes de futur. Dean parlava de ser un pilot de curses, Leon volia aconseguir fer un bon vi i Reagan es va demanar la presidència dels Estats Units. I no només això.
Li va prometre que si arribava a la Casa Blanca, brindarien amb el seu vi. I vet-ho aquí que al cap dels anys, quan aquell antic president dels sindicats d’actors, reconvertit en polític, deixa de ser el governador de califòrnia per presentar-se a president del país, guanya la partida a Jimmy Carter i es converteix en el 40è president. I fa efectiva la promesa. El vi de Jean Leon va ser present en el sopar oficial de la inauguració de l’administració Reagan.

Com definiria els vins Jean Leon?
No hi entenc de vins… A mi m’agrada molt els negres que fan però he tastat els blancs i els rosats i són molt bons, també.

Com serà l’acte del 22 de febrer a l’Escala?
L’hem concebut com una experiència única que gràcies a la novel·la permet assaborir un menú com el de les estrelles, beure un vi que es va elaborar per les estrelles i fer-ho acompanyats de la música que sonava a les pel·lícules de les estrelles amb el saxo d’en Pep Poblet.

Jordi Jacas, xef i propietari de l’Hotel Gastronòmic El Molí de l’Escala és l’encarregat del maridatge. Quin ha estat el criteri per escollir els plats?
En Jordi ha triat els que podien donar joc i al mateix temps els que creu que poden agradar a un públic més ampli.

Quins són els plats que se serviran?
Donarem la benvinguda amb el còctel Mimosa, de primer, els canelons freds Liz Taylor amb un chardonnay blanc 3055. Els fetuccine Marylin els acompanyarem amb una vinya Palau la Granadina de filet de bou Paul Newman amb un Le Havre gran reserva. Les postres seran uns mostaccioli Natalie Wood, molt especials. S’ha de venir per veure-ho i tastar-ho.

A l’acte comentarà algunes anècdotes del llibre. Expliqui’m alguna anècdota?
Recordarem la que està lligada als canelons Lolita de Elisabeth Taylor. Però no m’ho faci fer que si no perdrà tota la màgia!!!

Quin era el plat preferit de Jean Leon?
Doncs saps que no ho sé! Sí que sé que li agrada molt la pasta, que era del morro fí perquè segons em va explicar el seu enòleg, en Jaume Rovira, quan venia dels Estats Units al Penedès sempre li demanava a en Rovira que l’acompanyés a Barcelona als grans restaurants a dinar per veure què s’hi cuinava al Via Veneto, al Botafumeiro, al Reno..

Sopar Jean Leon
Divendres 22 de febrer a les 21:30
El Molí de L’Escala Restaurant
Cal reserva prèvia

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here