Una bala per al record ha rebut el 23è Premi Protagonista Jove en la categoria de 13-14 anys.

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT) amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els més joves convoca dels premis Atrapallibres i Protagonista Jove per premiar els millors llibres de literatura infantil i juvenil.

Al voltant de 6.000 nens i joves formen  part del jurat que ha premiat en les categories juvenils a ‘Una bala per al record de Maite Carranza i Desconeguts de David Lozan en la categoria de  15-16 anys.

El premi té la finalitat d’aconseguir el major nombre de lectors i lectores possible entre els infants i joves de les edats a qui van destinats. Els propis nens esdevenen Jurat dins de cada centre o biblioteca, on es creen grups de discussió de les lectures i es recullen les votacions. D’aquesta manera es vol donar valor i veu a l’opinió dels infants i joves com a lectors, estimular la seva formació literària i oferir-los l’opció de convertir-se en Jurat d’un premi que va més enllà del seu centre escolar o biblioteca.

El lliurament dels Premis tindrà lloc al Teatre Condal de Barcelona. El dilluns 3 de juny a les 10:00h i comptarà amb la presència de diverses personalitats, els autors i/o editors guardonats i uns 600 infants i joves dels 6500 que hi ha participat.

Durant l’acte també s’anunciaran les obres finalistes de la propera edició dels Premis, a la que ja es podran començar a inscriure els centres educatius, les biblioteques, i a partir d’ara també, les llibreries que ho desitgin.

Una bala per al record.
Maite Carranza
Grup Promotor Santillana

L’adolescent protagonista, fill d’un miner sindicalista que està empresonat en un camp de concentració, emprèn, a precs de la seva mare, una llarga travessa del país, només acompanyat per la seva gossa Greta. Aquest periple el transformarà de nen en home per tot allò que hi troba, una superba natura no mancada de llops, o persones singulars, entre les quals cal destacar el concís tractament donat a les figures secundàries femenines, dones tan valentes com sorrudes, de les quals se’n parla habitualment poc en els relats que tenen un marc èpic.
Amb una prosa atractiva i fluida,i la novel·la fa anar el lector pels camins que transiten de l’ansietat a la calma, obligant-lo, amb tacte, a assimilar versemblantment la petitesa de l’individu singular davant l’absurda magnitud d’una guerra.

Obra guanyadora Categoria 15-16 anys

Desconeguts.
David Lozano
Edebé
Novel·la emmarcada dins el gènere de misteri i policíac on amb només tres escenaris, quatre o cinc personatges i un curt espai de temps, l’autor és capaç de bastir una intriga i mostrar-nos allò que està passant en tres moments i espais diferenciats.
En un bar de l’estació de Sants hi ha la primera cita d’una parella que fa mesos que flirteja per internet. Alhora, en un segon escenari situat a les afores de Barcelona, la subinspectora Irene Castell investiga un aparent suïcidi en un barranc. I per últim, l’autor inclou alguns fets ocorreguts dos mesos abans en una  residència d’estudiants.
L’obra té tots els ingredients d’una història de misteri: intriga, sorpresa i una trama ben lligada. Però a més està protagonitzada per una parella que funciona com a mirall de com els joves es mouen i es relacionen, avui, a través de les xarxes socials: lliguen, organitzen cites a cegues i, per molt romàntica que sigui la situació, tenen el mòbil sobre la taula.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here