Editorials i sindicats es defensen del les acusacions sobre el possible ‘adoctrinament ideològic en els llibres de text de Catalunya’ que denuncia el sindicat docent AMES.

El sindicant Ames ha denunciat un possible adroctinament ideològic en els llibres de text catalans després d’analitzar 19 llibres de “Coneixement del medi” de 5è i 6è de Primària de les editorials Barcanova, Baula, La Galera, Cruïlla, Edebé,  Vicenç Vives i Santillana.

El sindicat AMES assegura que ha trobat indicis de ‘planteamientos ideológicos partidistas, es decir, planteamientos que solo son defendidos por determinados partidos políticos, que lo hacen aunque no sean planteamientos acordes con nuestra Constitución, por lo cual, en un Estado de derecho, no se deberían enseñar en los centros educativos’

També assenyalen que ‘En molts dels temes tractats en els llibres  s’enalteix a l’excés les diferències entre els catalans i els ciutadans de la resta d’Espanya, mentre que es redueix o s’ignora el que els uneix’ assegurant que ‘afavoreixen que els alumnes catalans no adquireixin la identitat espanyola, és a dir que no se sentin espanyols, sinó només catalans.’.

Sindicats com USTEC ja ha reaccionant en relació a l’informe elaborat i fet públic pel sindicat AMES  assegurant que es ‘fa acusacions greus al professorat del nostre país de manipular el nostre alumnat. El document conté un seguit d’afirmacions discutibles que té com a finalitat generar una polèmica inexistent en el sí de l’educació catalana, a fi d’inflamar els mitjans espanyols i els partits anticatalans a per tal de generar l’enèsima ofensiva contra el procés d’autodeterminació que s’està desenvolupant de manera pacífica i tranquil·la’.

Sobre els exemples que detalla l’informe, el sindicat USTEC subratlla que ‘Els exemples que assenyala (la proclamació de la República de 1931, la Guerra dels Segadors, els papers de determinats monarques o la guerra civil) tracten deliberadament de reivindicar una versió teleològica i triomfalista de la història d’Espanya, que en el món de la historiografia actual es troba més que desfasada i desacreditada’ i afegeix que ‘les queixes que es perceben en l’informe, només demostren la nostàlgia pels llibres de text del franquisme, que efectivament adoctrinaven en la religió del nacionalisme espanyol’.

Denunciem la falsedat de les premisses i afirmacions de l’informe i de l’ús que alguns mitjans pretenen fer, i exigim una disculpa a tot el professorat ofès per la difamació que suposa l’acusació d’adoctrinament.

Algunes editorial com Cruïlla asseguren que tots els llibres de text del seu catàleg segueixen estrictament la legislació vigent i s’adapten el cent per cent al currículum escolar establert per la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.