L’autora tortosina rebrà el guardó que atorga la Generalitat de Catalunya “Per la seva remarcable obra literària, en ser una de les escriptores més importants de la generació tortosina de la postguerra.”

Nascuda l’any 1933 a Tortosa, Zoraida Burgos és poeta i narradora. Diplomada en Biblioteconomia per la Universitat de Barcelona, ha exercit principalment de bibliotecària. La seva trajectòria literària s’inicia l’any 1970 amb l’obtenció del premi Màrius Torres pel poemari D’amors, d’enyors i d’altres coses. Cal destacar també la seva obra en prosa “L’obsessió de les dunes”, (1993) i la publicació de diversos llibres de narrativa infantil

Zoraida Burgos ha estat distingida “Per la seva remarcable obra literària, en ser una de les escriptores més importants de la generació tortosina de la postguerra. És una veu destacada de la poesia i la prosa infantil i juvenil de les Terres de l’Ebre. La seva obra poètica arrelada a la terra, intimista, amb una veu pròpia i de gran força lírica, se situa als seus inicis dins la poesia social de lluita contra la dictadura, però evoluciona amb el temps per preguntar-se i reflexionar sobre alguns dels grans temes que ens fan humans com el pas del temps, la bellesa, l’amor o la mort.”.

Burgos ha compaginat durant la seva vida professional l’escriptura amb el seu ofici de bibliotecària a Amposta, a Ulldecona i a la Biblioteca Popular de Tortosa.

L’any 2017 LaBreu Edicions publicava Convivència d’aigües on reunia la seva obra poètica escrita des de el 1971. Fins llavors, malgrat la seva qualitat, bona part de la seva obra estava descatalogada i impossible de trobar.
Des de LaBreu, asseguren que ”Amb aquesta edició de LaBreu alguns lectors, que ja coneixien Zoraida Burgos, la podran llegir i gaudir en tota la seva integritat i, d’altres, que desconeixien la seva obra, descobriran una autora que en cap cas els deixarà indiferents, perquè Zoraida Burgos és, avui, una de les millors poetes que tenim al país”.

La distinció  de la Creu de Sant Jordi es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here