L’escriptora Donna Leon rebrà el premi Pepe Carvalho 2016

La creadora del personatge de Guido Brunetti rebrà el premi en el marc de la propera edició de BCNegra, que tindrà lloc del 28 de gener al 6 de febrer de 2016.

Donna Leon a Barcelona

Donna Leon, d’origen espanyol i italià, va néixer a Nova Jersey el 1942. Va estudiar a Perusa i a Siena, va treballar com a guia turística a Roma, com a redactora de textos publicitaris a Londres i com a professora d’anglès en diverses escoles nord-americanes d’Europa i d’Àsia. Des del 1981 viu a Venècia, dedicada de ple a les seves dues grans passions: l’òpera i la literatura. Experta en música barroca, és la productora i consultora artística de la companyia d’òpera Il Complesso Barocco, dirigida pel mestre Alan Curtis.

El jurat del premi format per perJordi Canal, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa han destacat ‘Guido  Brunetti, el comissari Brunetti, com Pepe Carvalho, són personatges plens de vitalitat, temptacions, curiositat i contradiccions. Transiten pels carrers i  canals de Barcelona i Venècia, que prefereixen als despatxos i les reunions; la mirada i la paraula estan per sobre els avenços informàtics i la tècnica  criminològica. Tots dos són tossuts, pacients i incansables en la recerca de la  Justícia, per damunt del que digui la Llei. La Llei s’ha de canviar si és  injusta. No n’hi ha prou amb ser legal, ha de ser èticament legítim. Ambdós  necessiten conèixer la veritat, més enllà de la superfície, i fan que els acompanyem en aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per damunt  la Llei.

Amb el Premi Pepe Carvalho, que atorga l’Ajuntament de Barcelona, es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. El guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho. El fenomen Carvalho va contribuir enormement al ressorgiment, durant els anys setanta, de la novel·la negra europea.

Donna Leon s’afegeix, així, a la llista dels premiats en edicions anteriors: Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P.D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).