El lliurament del premi es farà en el marc de la 40 Setmana del Llibre en Català

El Premi Trajectòria des del 1997 es lliura anualment a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació.

El Jurat del Premi Trajectòria format per les associacions del sector del llibre i per periodistes culturals, ha decidit concedir el Premi trajectòria a Joan-Francesc Mira per la importància de la seva obra literària, amb més de 40 llibres publicats de gèneres diversos, així com el seu vessant periodístic, que l’ha portat a escriure nombrosos articles que són tot un referent del periodisme.
Joan-Francesc Mira (València, 1939), escriptor, traductor, antropòleg i memorialista a més de ser un dels grans noms de la literatura en català.

Autor polifacètic, catedràtic de grec, antropòleg, sociòleg. Ha publicat al voltant de 40 llibres de gèneres diversos: novel·la, narrativa breu, memorialisme, assaig i traducció. També cal destacar l’articulisme, des d’on ha contribuït a mantenir la gran tradició del periodisme literari en català. Actualment, amb 82 anys, continua actiu: a finals del 2020 va publicar Papers de l’observador (Editorial Afers amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua), un recull de textos que donen una visió àmplia del pensament de l’escriptor. I abans, el febrer del mateix any, Proa publicava el segon volum de les seves memòries, Tots els camins.

L’editorial Proa recupera el 7 de setembre “Quatre qüestions d’amor” , una nova edició de l’obra publicada l’any 1998 a València. “Quatre qüestions d’amor”,  conté quatre relats sobre l’amor: hi ha la història d’un comte feudal violent i brutal processat per sodomia, explicada per la culta i sensible abadessa d’un monestir que n’està enamorada. Hi ha la història d’un bellíssim  sepulcre de marbre a València, o més ben dit dels seus ocupants quan eren vius, transformada en artifici literari per un cavaller valencià. La tercera història és la d’un militar que, a la Mallorca del segle XVIII, va fugir amb una monja escapada del convent i l’aventura va acabar amb una execució pública al passeig del Born. I la quarta és la història d’uns joves amants barcelonins que va acabar feliçment en una església de Lisboa, amb un casament extravagant que va ocupar molts dies la premsa portuguesa.

El guardó del PREMI TRAJECTÒRIA,  és una obra cedida per un artista de reconegut prestigi, i aquest any és l’artista Perico Pastor ha realitzat una obra que serà presentada el mateix dia del lliurament del Premi.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here