Es tracta de la setena edició d’un dels guardons més ben dotats econòmicament a obra publicada, amb 25.000 euros de premi.

La nova edició del Premi Omnium de Novel·la ja està en marxa. Les 9 obres escollides, publicades entre el novembre de 2022 i l’octubre de 2023, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Esteve Plantada, periodista i poeta. A partir de la llista d’obres seleccionades, un jurat independent i de prestigi format per Magí Camps, Neus Real, Marta Pessarrodona, Toni Puntí i Marta Segarra donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre i el premi es lliurarà a finals de gener.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

Per al president d’Omnium, Xavier Antich amb el premi assegura que “Donem prestigi a les lletres catalanes perquè per garantir el futur de la llengua cal més creació, cal més lectura i calen més referents literaris en català”.

Les 9 novel·les seleccionades

A casa teníem un himne. Maria Climent. L’Altra Editorial.
Casada i callada. Emma Zafón. Empúries.
Contra el món. Pere Antoni Pons. Empúries.
El dia de la balena. Melcior Comes. Univers.
Et vaig donar els ulls i vas mirar les tenebres. Irene Solà. Anagrama.
La dona més pintada. Màrius Serra. Proa.
La mestra i la Bèstia. Imma Monsó. Anagrama.
Triomfador. Joan Jordi Miralles. Males Herbes.
Una vegada va ser estiu una nit sencera. Elisabet Riera. Males Herbes.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra Els estranys; Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb L’esperit del temps i el 2020 va recaure en Boulder d’Eva Baltasar. L’any 2021 el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va ser per Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís, i l’any passat se’l va endur Sebastià Alzamora amb Ràbia qui també va rebre el Premi L’Illa dels Llibres 2022.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here