Salvador Macip, investigador i genetista de la Universitat de Leicester, professor dels estudis de ciències de la salut de la UOC publica “Lliçons d’una pandèmia”, Anagrama, un assaig on reflexiona sobre com s’ha tractat la pandèmia i que s’ha fet bé i malament per prevenir-nos o saber com actuar davant d’una nova amenaça epidemiològica.


Ja fa més de deu anys que Salvador Macip ja ens avisava de la possible arribada d’una pandèmia global. L’any 2020 escrivia “Les grans epidèmies modernes” (La Campana), obra que es va reeditar l’any 2020 amb l’arribada del coronavirus.

La pandèmia, segons afirma Salvador Macip en el llibre “ens ha fet veure que les societats són molt vulnerables als microbis”

El subtítol de l’assaig que ara publica Macip, “Idees per fer front als reptes de salut planetària” ens hauria de servir per establir estratègies comunes per protegir-nos de noves epidèmies. L’investigador assegura “per als microbis, els humans som una sola unitat; per tant, tindria sentit que la nostra resposta fos també unificada”. Segurament que en aquests moments recordem com en plena pandèmia les decisions contradictòries de governs i dirigents estaven a l’ordre del dia.

Com afrontem una crisi? Per Salvador Macip existeixen diverses maneres errònies d’encarar-se a una crisi: buscar consell tard, no buscar-lo, no buscar-lo al lloc adequat o no escoltar-lo.
Per Macip “és un bon moment per aprendre dels errors i fer el que calgui per no cometre’ls altra vegada”. Amb un món molt globalitzat qualsevol malaltia infecciosa pot esdevenir un problema global com ha succeït amb la Covid-19.

Cal establir respostes les més coordinades possibles actuar ràpidament d’una forma contundent per reduir la mortalitat.

L’any 2002 es va produir el primer brot de SARS, però el virus no era prou infecciós i la seva incidència no va ser global. Per aquesta poca incidència, els diners destinats a buscar una vacuna van desaparèixer de la nit al dia. Segurament amb aquella investigació ara fa dinou anys, haguéssim viscut una situació molt diferent de l’actual. A vegades pot ser difícil fer entendre a un polític que cal invertir en ciència per prevenir, potser perquè els beneficis són a massa llarg termini”.

Davant d’una pandèmia és molt important la comunicació i Macip assegura que aquesta ha de ser “transparent, però també saber com i quan es transmeten les dades”. La comunicació és “necessària per activar i mantenir activada una de les armes més importants: la responsabilitat personal”. Cada dia hem rebut dades sobre l’evolució de la pandèmia, però segons apunta Salvador Macip caldria no fixar-se en les dades diàries que són les que surten als mitjans de comunicació i “mirar les tendències i la diferència entre setmana i setmana per no provocar una confusió d’una falsa seguretat o de perill”. La confusió, la sobre informació i l’esgotament són els principals problemes de la comunicació, però cal afegir segons apunta el científic “la manipulació de les dades que s’amaguin o maquillin per interessos polítics”

Per aturar la pandèmia cal invertir en vacunes i fàrmacs que ajudin a aconseguir la immunitat de grup. La prioritat és aconseguir la vacuna i centrar-se a aconseguir fàrmacs per “reduir la multiplicació del microbi en les persones infectades o bé que millorin els símptomes”.

Els tests, els rastrejos i el confinament són tres elements que ajuden a controlar una pandèmia, sobretot en la primera onada “aquells que entenen la importància d’aquestes tres armes són els que controlen millor la primera onada. Són factors que van fallar en molts llocs durant la pandèmia de covid-19”.
Sobre les mesures de confinament o restriccions “no es poden aplicar limitacions socials per motius sanitaris sense, a la vegada, aprovar paquets d’estímul econòmic per compensar els qui patiran els efectes de manera més directa”.

Una de les lliçons que podem extreure és “que no podem basar l’economia mundial en el moviment”, però està clar que “pocs estan disposats a defensar a renunciar a moure’s pel planeta per oci o feina”, com tampoc per blindar-nos de futures infeccions fer “alteracions radicals en el nostre teixit social”.

Després de viure una pandèmia global caldria transparència i autocrítica i sobretot reconèixer els errors que ens permetin “preparar-nos bé per a la següent” perquè “sense una preparació es paga en vides humanes”.

A”Lliçons d’una pandèmia” hi trobarem respostes, però també moltes preguntes que ens ajudaran a reflexionar.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here