Les habitacions tancades de Care Santos.


Habitacions tancades /Habitaciones cerradas
Care Santos
Planeta
536 pàgines.

‘Habitacions tancades’,  de Care Santos repassa la història de quatre generacions d’una de les famílies més prestigioses de Barcelona.

L’argument es basa en la vida de Violeta Lax, i en el moment que comença una investigació  sobre el passat del seu avi i la seva família, descobreix coses fosques que posen en dubte la figura del seu avantpassat i tot el que fins aleshores havia pensat d’ell.
Habitacions tancades fa un repàs pels moments històrics destacats del segle XX i es mou entre l’actualitat i la II República, la setmana tràgica,  el cop d’estat de Primo de Rivera o la Guerra Civil…

Els Lax, la nissaga barcelonina de la novel·la.
Els patriarques Maria del Roser Golorons, hereva d’una rica família tèxtil de Mataró (Barcelona), i el seu marit, Rodolfo Lax, un empresari visionari, urbanista i milionari gràcies al pla Cerdà, inicien aquest relat, en el qual es narren les misèries i intrigues de tres generacions de la burgesia catalana.
Els Lax viuen en un palauet de Passeig de Gracia, amb totes les comoditats i gran quantitat de personal de servei. Des del seu palauet modernista, els Lax assistiran al canvi de segle i seran testimonis de la profunda transformació de la ciutat, els seus habitants i els seus costums.
Habitacions tancades compta amb una vuitentena de personatges imaginaris i de reals com Francesc Macià, Antonio Maura el rei Alfons XIII, Ramón Bassegoda, arquitecte i conservador d’Antoni Gaudí o Eusebi Güell, mecenes de Gaudí. Tots ells formen part de la societat barcelonia de l’època que Care Santos ha volgut recrear.