Les dades sobre els hàbits de lectura 2010

Les dones segueixen sent les més lectores amb 61,6%  respecte al 52,2% dels homes.  La lectura per part de les dones va en augment any rere any. Per un altre banda, la taxa de lectura disminueix segons augmenta l’edat.

La Federació Gremis d’Editors d’Espanya (FGEE) amb el patrocini de la Direcció general del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri de Cultura.  Ha publicat el Baròmetre d’hàbits de lectura i compra de llibres

Les dades del Baròmetre afirmen que el 60,3% de la població espanyola major de 14 anys afirma llegir llibres, en qualsevol format, ja sigui per oci o per motius de treball o estudis. Aquests lectors han llegit una mitjana de 9,6 llibres en els últims dotze mesos. També ha augmentat el nombre de lectors freqüents que ha passat del 36,0% al 43,7% en els últims deu anys.

Les dones, les més lectores

Les dones segueixen sent les més lectores amb 61,6%  respecte al 52,2% dels homes.  La lectura per part de les dones va en augment any rere any. Per un altre banda, la taxa de lectura disminueix segons augmenta l’edat.
Les raons per llegir són diverses, tot i que principalment és per entreteniment (85,2%).  En menor percentatge es llegeix per millorar el nivell cultura (9,1%), per estudi (5,5%).

La majoria dels lectors prefereixen  obres de literatura (78,9%), principalment novel·la i conte (75%), seguida a molta distància pels llibres d’humanitats i ciències socials (12,8%) i els Cientificotècnics, medicina i biologia (2,7%).

La lectura digital augmenta

El barómetre també fa referència a la lectura digital. La meitat de la població espanyola de 14 anys o més afirma llegir en format digital (47,8%).
Cal saber que per lector digital s’entén, aquell que llegeix, almenys amb una freqüència trimestral, en un ordinador, un telèfon mòbil, una agenda electrònica o un i-Reader.
La lectura d’e-books  no supera el  el 5,3% de la població. Una xifra que podria augmentar significativament en el futur.

Maria Dueñas i Ken Follet entre els més venuts i llegits.

Pel que als llibres més comprats l’any 2010. El ranking està encapçalat per ‘El tiempo entre costuras’, de María Dueñas,
‘La caiguda dels gegants’, de Ken Follett i ‘Dime quien soy de  Julia Navarro.
Pel que fa als llibres més llegits en primera posició ‘Els pilars de la terra’ de Ken Follett, seguit de la trilogia de Stieg Larsson  i ‘La catedral del mar’, de l’escriptor Ildefonso Falcones.