La productora catalana Principal Segona Films ha adquirit els drets audiovisuals d’Un cel de plom de Carme Martí

Neus Català va ser una de les supervivents del camp de concentració de Ravensbrück.

Filla de pagesos d’un petit poble del Priorat, Els Guiamets, Neus Català, tenia  vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Llavors va decidir ajudar a la causa  republicana i  es va fer responsable sanitària d’una colònia de 182 nens. Després vindria l’exili a França, on es va enamorar í va col·laborar amb la Resistència.
Més tard va ser capturada per les SS  i deportada als camps de Ravensbrück i Holleischen.

L’escriptora Carme Martí  va explicar la seva vida a  la novel·la ‘Un cel de plom’ (Amsterdam Llibres /Roca) on s’aboquen tots els records d’una vida marcada per la lluita i la supervivència.

Un cel de plom ,  va ser un gran èxit de vendes quan es va publicar el 2012, continua sumant lectors amb un total de disset edicions en diferents formats. Es va traduir al castellà sota el títol de La paloma de Ravensbrück (publicada per Roca Editorial) i va ser portada al teatre el 2015, interpretada per Mercè Arànega.

La novel·la farà un nou pas de la mà de la productora Principal Segona Films  que en farà una adaptació cinematogràfica. Segons el productor Miquel Romans “tot i que comencem un procés de desenvolupament d´una pel·lícula de ficció, volem recrear els fets reals viscuts per la Neus Català i novel·lats per la Carme Martí amb el màxim respecte i rigor possible, especialment el seu pas pel camp d´extermini de Ravensbrück, a Alemanya, i la seva implicació en el sabotatge d´armament al camp de treballs forçats de Holleischen”.

La Carme Martí, que va escriure la novel·la després d´hores de converses amb la Neus Català ha destacat que  “Aquesta història és una autèntica lliçó de vida i de solidaritat i, tant als fills de la Neus com a mi, ens fa molta il·lusió que pugui arribar al gran públic a través d´una pel·lícula. Després de ser alliberada el 1945, la Neus va dedicar la resta de la seva vida a assegurar que no es perdria la memòria del que ella i les seves companyes havien vist i patit, i aquest projecte és una manera més de continuar la lluita per la memòria”.

Un cop alliberada del camp de concentració, Neus Català  va prometre no oblidar i  fins la seva mort, el 13 de setembre d’aquest any 2019 (als 103 anys) es va mantenir fidel a aquella promesa.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here