‘La terapeuta’ de Gaspar Hernàndez explora l’ansietat

Després de la bona acollida de la novel·la ‘El silenci’, premi Josep Pla 2009, Gaspar Hernàndez presenta nova novel·la.

la-terapeuta Gaspar Hernàndez

Gaspar Hernàndez ficciona l’ansietat, un dels mals més comuns del segle XXI, especialment després de la crisi actual que han augmentat en un 80% els casos d’ansietat i depressió.
Darrerament s’han disparat les visites mèdiques provocades per aquesta sensació, que si és excessiva es pot convertir en un gran problema per a la salut. L’ansietat pot aparèixer en qualsevol moment, i per diversos motius.

Cinc anys després de publicar El silenci i de l’èxit de la novel·la amb 75.000 exemplars venuts en català, Gaspar Hernàndez  publica la segona novel·la. 
La terapeuta’ (Columna/Planeta) aborda el tema de l’ansietat a través de la relació entre  un actor i la seva terapeuta.
Hèctor Amat és un actor reconegut i amb prestigi  que pateix una ansietat provocada després de presenciar casualment, el crim d’una jove en un pàrquing de Barcelona.
Com a conseqüència d’aquesta ansietat pateix un bloqueig  i no aconsegueix recordar res d’aquella nit. Bona part de la novel·la es centrarà en saber que va succeir en aquell parquing i qui era en realitat la víctima. 

”¿De què li sonava, la cara de la noia malferida? No era la primera vegada que veia aquell rostre envoltat de cabells rojos. No era un excompanya de clase, ni una veïna, ni devia tenir relació amb el món del teatre: no era una regidora, ni una ajudant, ni una técnica de so, ni d’il·luminació. Si fos així ell s’enrecordaria.’’

la-terapeuta_Gaspar Hernàndez juga amb el lector i embolcalla la narració amb certa dosis d’intriga fins al final de la novel·la.  
L’ansietat de l’actor  li provocarà  inseguretat  i replantejar-se el seu futur teatral.
Per poder  seguir actuant i  representar l’obra ‘Tendra és la nit’ al Teatre Romea de Barcelona i evitar el bloqueig, Hèctor Amat  haurà de comptar amb l’ajut d’una  terapeuta.

La psicòloga, Eugènia Llort  ofereix els seus serveis a l’actor i intenta ajudar-lo però la relació professional, crearà dependència entre els dos protagonistes  i la terapeuta  haurà d’assistir cada nit a la representació de l’obra perquè l’actor pugui superar les seves pors i inseguretats.
És a partir d’aquest moment on Gaspar Hernàndez explora  les relacions humanes i l’elevat grau de dependència que provoca en algunes persones. 

 ‘’Els psicoterapeutes xuclen l’energia vital dels seus clients, i se’n nodreixen com vampirs. Això és el que anomenem empatia’’.’’Naturalment’’, va proseguir, ‘’també el client xucla del terapeuta’’. En aquell momento l’Eugènia no va estar-hi d’acord, per molt que Hellinger fos una autoritat mundial. Ara, les fa seves del tot, aquelles paraules.’’

Curiosament, Hèctor Amat representa l’obra  ‘Tendra és la nit d’Scott Fitzgerald  interpretant  al personatge de Dick Dicker  un psicòleg que s’enamora de la seva pacient.
Gaspar utilitza ambients coneguts com l’hotel Casa Fuster, el Palau Robert o el Teatre Romea i també  referències a personatges reals, tot i que el nom de l’actor Hèctor Amat és inventat, Hernandez juga a oferir-nos algunes pistes o  referències que ens podem acostar a la identitat real del personatge.

La novel·la compta amb referències literàries i també cinematogràfiques especialment  La finestra indiscreta, tot i que aquestes picades d’ullet ja les anirà descobrint el lector a mida que vagi avançant la lectura.

El resultat final és una novel·la  convincent amb un final molt ben lligat i que sorprèn al lector.