Rebran el Premi Trajectòria i el Premi Difusió respectivament per la seva contribució a la promoció a la literatura en català.

El Premi Trajectòria es lliura a un professional vinculat al món de la cultura catalana que hagi destacat en la seva divulgació. Enguany el 25è Premi Trajectòria es lliurarà a l’escriptor Biel Mesquida (Castelló de la Plana, 1947), al qui se li reconeix el seu compromís vital amb la llengua i cultura en català i la seva trajectòria consolidada. De Mesquida es destaca el compromís vital amb la llengua i la cultura en català, per la seva trajectòria consolidada com a narrador, com a poeta i com activista i agitador cultural amb una ambició literària inqüestionable. El guardó, consistent en una obra d’art d’un artista col·laborador, és de l’artista Regina Giménez, que ha cedit l’obra que s’entregarà en la cerimònia de lliurament en el marc de La Setmana.

Biel Mesquida i Amengual (Castelló de la Plana, 1947), escriptor, crític i lector, és llicenciat en Biologia i en Ciències de la Informació. El seu primer text novel·lesc, L’adolescent de sal (1973), premi Prudenci Bertrana, fou censurat dos anys per la dictadura franquista i és considerat com un dels llibres més innovadors de la literatura catalana contemporània.

El 2015 va rebre la Creu de Sant Jordi. Va fundar, i dirigeix des de fa 23 anys, el Festival de Poesia de la Mediterrània. L’acte de lliurament se celebrarà el dimecres 15 de setembre a 2/4 de 8 del vespre.

 

XAVIER GRASET, PREMI DIFUSIÓ

La Comissió Organitzadora de La Setmana, ha decidit crear un nou premi, el Premi Difusió, un reconeixement a una personalitat pública que hagi destacat per a contribuir de manera notable a la divulgació, foment, promoció i projecció del llibre en català en el seu àmbit.

El periodista  Xavier Graset serà el primer guardonat per liderar un programa d’informació, el Més 324, que al llarg dels més de 1000 dies d’emissió ha tingut sempre present els llibres —i qui els escriu i qui els edita— i els ha atorgat protagonisme destacat en el marc de l’actualitat periodística. La Comissió considera que d’aquesta manera, el Més 324 ha esdevingut un programa de televisió amb una gran capacitat prescriptora que permet, al llibre en català, arribar a nous públics.

La Setmana també retrà un homenatge a  a Gemma Romanyà (Capellades 1945-2018), en complir-se el tercer aniversari del seu traspàs. Gemma Romanyà va ser una estimada empresària del sector de les arts gràfiques que sempre va donar suport a les editorials catalanes i també va destacar per ser una extraordinària mecenes cultural.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here