L’1 de juliol l’escriptora catalana rebrà el guardó corresponent a la categoria juvenil.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana fa het públic el veredicte dels XXXII Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians. Enguany els guardons presenten novetats: es donen a les millors obres d’autors en llengua catalana publicades durant el 2021.

S’atorguen en les modalitats d’assaig, narrativa, teatre, infantil, juvenil i traducció, a més a més del premi a la difusió i l’homenatge a una trajectòria.

A “Pantera” (Animallibres), Coia Valls ens fa viatjar des de Salamanca fins a l’Àfrica més fascinant per explorar el mite de la dona pantera.

El jurat ha decidit premiar l’obra de Coia Valls “per la seva qualitat literària i per l’estil àgil i directe amb què es basteix una aventura de misteri que desemboca en un viatge trepidant”.

Coia Valls en declaracions a L’Illa dels Llibres ha destacat que “rebre el Premi de la Crítica és un gran honor i una gran responsabilitat. Més quan l’atorguen els propis companys convertits en lectors, en grans lectors i lectores. Ha estat, doncs, un regal inesperat. Una injecció de bones i noves energies, d’il·lusió per seguir treballant amb passió i compromís”.

Sobre la novel·la, Valls assegura “Aquesta història ve de lluny. Com a dona, em vaig sentir menystinguda amb les histories de vampirs que van omplir el panorama literari durant molt de temps. No podia entendre com no hi havia una revolta en contra d’aquest paper sumís de la dona davant el vampir que la fa seva, li xucla la sang, la voluntat, l’esclavitza i ella, per tota resposta, s’hi enamora perdudament.  Em vaig emprenyar!
Però, a hores d’ara, ja sé que aquesta emoció, si no va acompanyada d’una reacció constructiva no porta en lloc. ”   L’autora de “Pantera” va voler “escriure un revulsiu! Una novel·la d’aventures que aspirés a actualitzar el mite de la dona pantera i explorar el personatge des del respecte als seus antecedents mítics, literaris i cinematogràfics”.

La protagonista és l’Enma Ambrose “una estudiant d’antropologia, va esdevenir-ne protagonista. Ella, amb la seva naturalesa canviant i la por a perdre el control dels seus impulsos i desitjos, viatja a l’Àfrica. Allí, potser, hi trobarà el seu jo més autèntic.”. Finalment Coia Valls afirma que “Escriure té alguna cosa de miracle. Incorporar noves vides a l’imaginari col·lectiu, saber-se llegida i estimada. La Literatura ens canvia per dins i per fora. La Literatura és vida!”.

L’escriptor i col·laborador de L’Illa dels Llibres, Martí Gironell destacava de la novel·la “Una aventura que us ben asseguro que enganxa, que està molt ben ambientada, llegidora i intrigant. Us traslladarà dels carrers empedrats de Salamanca a la lluminositat del Sahel passant pel turbulent Mali i aturant-nos al sempre misteriós Egipte seguint les petjades del mite de la dona pantera.”

ALTRES GUARDONATS

A més de Coia Valls, els Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians també ha premiat en la modalitat d’assaig ha estat guardonat Hi ha un país on la boira (Tushita), de Gemma Gorga.

El premi de narrativa l’ha rebut Els dies bons (Bromera), d’Aina Fullana, el  guardó de teatre ha estat per a Negatius (Comanegra-Institut del Teatre).

Marta Nin, autora de la traducció de I del cel van caure tres pomes (Comanegra) de Nariné Abgarian, ha estrenat el palmarès del premi de traducció i en la modalitat de literatura infantil s’ha guardonat El llenguatge secret (Edebé), d’Anna Manso.

A més a més, la Junta de l’AELC al País Valencià ha decidit atorgat el Premi de difusió de la literatura catalana a l’Espai Joan Fuster, per la seva tasca, i que Anna Montero sigui l’escriptora homenatjada. És poeta i traductora de Baudelaire i Guy de Maupassant, entre d’altres.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here