La novel·la planteja la possibilitat de gestar els fills fora del cos femení

La novel·la “Mater”, descriu una  nova societat on  la gestació es du a terme fora del cos femení. La protagonista de la novel·la, Zoe descobreix amb sorpresa que està embarassada, decideix fugir i endinsar-se amb un company en els boscos, on encara sobreviuen petites colònies humanes, amagades i perseguides, que es mantenen al marge dels progressos científics. El contrast entre els dos mons és pertorbador segons fons de l’editorial Proa. Martí Domínguez planteja els interrogants centrals de la naturalesa humana i entona un cant a la maternitat com a gran origen de tot.

Martí Domínguez,  ha recollit el guardó durant una gala a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona. El Premi Proa de novel·la inèdita en llengua catalana té el propòsit d’impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana. La dotació del premi és de 40.000 euros i en les darreres edicions s’ha premiat a La teva ombra de Jordi Nopca, La casa de foc de Francesc Serés i El país de l’altra riba, de Maite Salord.

En aquesta edició, s’hi han presentat 20 obres i el jurat d’aquesta edició està format per Xavier Pla, Clara Queraltó, Anna Sáez, Vicenç Villatoro  i Josep Lluch.

El jurat ha destacat que “Més que una novel·la de ciència-ficció, Mater de Martí Domínguez és un relat d’anticipació. O, més aviat, una singular història distòpica que dialoga amb 1984 de George Orwell, amb Un món feliç d’Aldous Huxley i, sobretot, amb El conte de la serventa de Margaret Atwood.”

Martí Domínguez (1966) és professor de Periodisme de la Universitat de València. Ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Periodisme per la seva tasca com a director de la revista científica Mètode. Com a novel·lista, ha escrit Les confidències del comte de BuffonEl secret de Goethe, El retorn de VoltaireEl fracassatLa sega, L’assassí que estimava els llibres i L’esperit del temps, que va rebre el premi Òmnium a la Millor Novel·la de 2019. També és autor de l’assaig El somni de Lucreci, premi Carles Rahola.

L’editorial Proa publicarà la novel·la el 16 de novembre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here