La clonació de Franco vista per Daniel Vázquez Sallés

L’escriptor publica Si levantara la cabeza (Destino) una satírica i esperpèntica novel·la sobre un suposat retorn de Franco en ple segle XXI.

Si levantara la cabezaQuè passaria si Franco ressuscités i aixequés el cap?  Amb quin país es trobaria?  Seguiria comptant amb seguidors de les seves idees?
Daniel Vázquez Sallés especula amb aquestes idees i ens ofereix una sàtira que no és tan innocent com sembla a primera vista.

Després de la mort del dictador el 20 de novembre de 1975, el Marqués de Villaverde aconsegueix arrancar sis pels del bigoti de Franco per crear sis anys després i amb l’ajut del metge nazi Joseph Menguele un clon de Franco.
Un grup de nostàlgics vol instaurar de nou l’antic règim, però sempre des de les vies democràtiques per després aconseguir un poder  prou sòlid que els permeti  fer tornar a Espanya al lloc que es mereix  i lluitar contra el comunisme, acabar amb els matrimonis gais i el separatisme català i fer tornar el poder a l’església.

<<¿Y cual és el plan?
-Dos asesores de imagen y un equipo de campaña nos esperan en Madrid. Le vamos a convertir en una persona imprescindible para el destino de España.
-¿Con un golpe de Estado?
-No. En Estados Unidos los golpes de estado han pasado de moda, y no tendríamos su apoyo. En este país, el nuestro, hay mucho franquista reconvertido en demòcrata. A la que aparecza usted, ni Cristo sumó tantos adeptos por minuto como los que va a cosechar su Execelencia. Lo haremos como se hacen las coses en una democràcia. Mediante las elecciones.
-¿Elecciones? Qué vulgaridad.>>

Adolfo Grande de Todos los Mestrazcos i comte d’Atapuera serà l’encarregat de liderar l’operació Gibraltar Español aquest objectiu amb el clon de Francisco Franco com a guia espiritual al capdavant del partit C.A.P (Cuarenta años de paz), en referència a les quatre dècades de regim franquista.

Impresionante, Execelencia, però sin querer importunarle en su fe, a partir de esta noche su nueva Biblia serà la Constitución.
-¿Ese libro satánico redactado por comunistes y traïdores  a su Generalísimo? Si un patriota como José María Aznar votó en contra de la Constitución debe ser por alguna razón obvia.
-Lo entiendo, Execelencia. Pero ahora es fundamental ser constitucionalista para ser considerado un gran espanyol- indicó Maremar.
-Y cuando esté usted en el poder la puede cambiar en cuanto quiera. Los diputados del PP y del PSOE llegaron a un acuerdo para reformar el articulo 135.
-Es cuestión de voluntad.
-¿Y tendré qye ser constitucionalista para echar al rey y a toda esa família de rompehuesos? – Preguntó Paquito.
-Repito que és cuestión de voluntat, Excelencia.

Per recuperar el poder cal guanyar-se la confiança democràticament i la creació del partit anirà acompanyada d’una campanya de màrqueting pagada per un banquer  per fer possible aquest somni amb aparicions  com a tertulià en programes televisius i una forta  presència a les xarxes socials que  hauran de servir per tornar a liderar el projecte franquista,  tot i que en ocasions el clon de Franco està més interessat en matar comunistes jugant al videojoc de Call of Duty que de la formació política.

Tot i que ens pot recordar la novel·la Ha tornat de Timur Vermes on l’escriptor alemany recuperava a  un Hitler en ple segle XXI i convertit en una estrella televisiva, l’obra de Vázquez Sallés és diferent  i possiblement amb un punt més elevat de mala llet  i crítica amagada entre comentaris i situacions esperpèntiques.

Daniel Vázquez Sallés és autor de les novel·les Flors negres per a Michael Roddick (2003), La fiesta ha terminado (2009), El intruso (2013), Comer con los ojos (2006) i  Recuerdo sin retorno (2013)