La Barcelona Novel·la Històrica més virtual

De 9 al 14 de novembre la ciutat de Barcelona celebra una nova edició del festival dedicat al gènere històric amb la presència de destacats autors i autores com Eduardo Mendoza, Martí Gironell, Maria Carme Roca, Care Santos, Coia Valls, Alfred Bosch, Núria Pradas, Jordi Amat, Marius Serra entre d’altres.

Atenent a la resolució feta pública pel govern de la Generalitat de Catalunya el 29 d’octubre, el festival literari Barcelona Novel·la Històrica realitzarà les seves activitats en format digital. De la mateixa manera, se suspenen les rutes presencials i la ruta organitzada pel periodista i escriptor Martí Gironell es podran descarregar els àudios a la web de la Barcelona Novel·la Històrica.

Eduardo Mendoza rebrà el  9 de novembre a les 18h el PREMI BARCINO 2020.

El jurat del premi integrat pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera destaquen  “Diem Barcelona i diem Mendoza. El vam descobrir amb el cas Savolta i ens vam endinsar en la cripta embruixada guiats —per dir-ho així— pel detectiu de les pepsicoles. El detectiu, l’extraterrestre Gurb, el romà Pomponio, Horacio Dos, el Carlos Prullàs de Una comedia ligera, Mauricio en les eleccions primàries, el trepa Bouvila que creua l’arc del triomf i el plumilla Rufo Batalla, servidor del príncep Tukuulo: tots són Mendoza o Mendoza és en tots. “Tot el que dic i explico soc jo. Tot és fons d’armari”, reconeix.’’

Un premi merescut a un autor que ha ambientat les seves novel·les a la ciutat de Barcelona. Una ciutat protagonista de la nova edició de Barcelona Novel·la Històrica

Les ciutats seran protagonistes en aquesta nova edició i la ciutat de Barcelona compta amb moltes novel·les que expliquen la seva història.

Fèlix Riera, Comissari de Barcelona Novel·la Històrica destaca que Barcelona ‘’És la ciutat que ens permet explicar una gran història individual i col·lectiva. La Barcelona que coneixerem a través de les novel·les històriques es compon d’històries, gestes, conflictes i bellesa. És la ciutat on es construeixen civilitzacions i es fan revolucions que les fan caure. És una ciutat en la qual s’elaboren mites i llegendes per desbordar els límits. És la ciutat assetjada, franca, hospitalària, expansiva, creativa i vital. Barcelona és el reflex d’aquest intricat organisme que són les ciutats.’’. El comissari assegura que ‘’Les novel·les històriques han fet visible la ciutat de Barcelona en haver aconseguit fer-ne aflorar els aspectes que l’han fet diversa i complexa, com els prodigis, la lluita, la creació artística o la passió.’’

ACTES BARCELONA NOVEL·LA HISTÒRICA

Dilluns 09 de novembre 

18:00 h
LLIURAMENT DEL PREMI INTERNACIONAL DE NOVEL·LA HISTÒRICA BARCINO I DIÀLEG AMB EDUARDO MENDOZA
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Dimarts 10 de novembre

17:00 h
‘QUINZE (ARA SETZE) GENERACIONS D’UNA FAMÍLIA CATALANA’, DE MARTÍ DE RIQUER
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Amb  Borja de Riquer, coautor amb Martí de Riquer de Reportajes de la Historia: relatos de testigos directos sobre hechos ocurridos en 26 siglos, i Casilda Güell, historiadora i autora de Lluís Companys. Inèdit.

19:00 h
BARCELONA CONSTRUÏDA
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Amb Maria Carme Roca, autora de BarcinoEnric Calpena, autor d’El dia que Barcelona va morir i Coia Valls, autora d’El mercader.
Ho modera: Elena Hevia, periodista

Dimecres 11 de novembre 

17:00 h
BARCELONA, 1714
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Amb Alfred Bosch, polític i escriptor, autor de 1714, i Toni Soler, periodista i escriptor, Comissari del Tricentenari BCN (2013-2014).
Ho modera: Martí Gironell, periodista i escriptor

 

19:00 h
BARCELONES
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues
Amb Judit Carrera, directora del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i Jordi Garcés, arquitecte objecte de la biografia Autoretrat de Jordi Garcés, de Josep Cots.

Dijous 12 de novembre 

17:00 h
CINC SEGLES D’HOSPITALITAT: BARCELONA VISTA PELS ESCRIPTORS VIATGERS DEL SEGLE XVII AL XXI
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Amb Rosa Navarro, catedràtica i professora emèrita de la Universitat de Barcelona, i Adolfo Sotelo, catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona.
Ho modera: Care Santos, escriptora

19:00 h
BARCELONA, SEGLE XVIII
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Diàleg entre Jaume Cabré, autor de la novel·la Senyoria, i Vicenç Villatoro, autor de La ciutat del fum.
Divendres 13 de novembre

16:30 h
BARCELONA DELS ANYS VINT ALS SEIXANTA
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Amb Sergio Vila-Sanjuán, autor d’Estaba en el aire; Sergi Doria, autor de No digas que me conoces; Andreu Claret, autor d’El cònsol de Barcelona, i Lluís Permanyer, autor d’El esplendor de la Barcelona burguesa.
Ho modera: Emma Riverola, autora d’El amuleto de papel.

18:00 h
L’IMPACTE DE BARCELONA EN LA LITERATURA HISPANOAMERICANA
El Born Centre de Cultura i Memòria. Sala Moragues

Amb Juan Pablo Villalobos (No voy a pedirle a nadie que me crea), Pola OloixaracSantiago Roncagliolo i Rodrigo Fresán (La parte recordada).
Ho modera: Aurelio Major, poeta, traductor i editor.

19:30 h
CONCURS LITERARI CRONOS EN FORMAT TELEMÀTIC
En directe des d’El Born Centre de Cultura i Memòria i a través del web de Barcelona Novel·la Històrica

Enguany, Sebastià Alzamora (Els Reis del món), Jordi Amat (El fill del xofer), Enric Calpena (El primer capità), Núria Esponellà (Ànima de tramuntana), Martí Gironell (Paraula de jueu), Pablo Martín Sánchez (Diario de un viejo cabezota), Albert Pijuan (Tsunami), Núria Pradas (Tota una vida per recordar), Pilar Rahola (L’espia del Ritz), Maria Carme Roca (A Bàrcino), Toni Soler (Un bon cel) i Albert Villaró (La Companyia Nòrdica) participaran en aquest repte.

 

RUTES LITERÀRIES AMB MARTÍ GIRONELL
Podcast
NOMÉS ONLINE
En aquesta ocasió, les Rutes literàries amb Martí Gironell presenten una novetat: el periodista i escriptor ha gravat l’itinerari en un podcast que pot consultar-se al web de Barcelona Novel·la Històrica; un contingut multimèdia perquè tothom que vulgui recórrer aquestes set etapes de la història de la ciutat ho pugui fer en qualsevol moment.

ENLLAÇ ALS ÀUDIOS 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here