Jordi Masó, Eider Rodríguez, Albert Pijuan,T. Kingfisher, Marc Majewski i Miquel Pajares autors i autores guardonats del 2024.

L’escriptor Jordi Masó s’ha endut el Premi Llibreter a la categoria de Literatura catalana ha estat per “Xacona” (Males Herbes). El jurat ha destacat que “Xacona” és un tour-de-force literari, un experiment narratiu i una obra d’ambició poc habitual en el panorama català. És una novel·la intel·ligent i divertida, en la qual el Jordi Masó exhibeix un domini de la llengua i un virtuosisme que fan que una trama narrativa mínima esdevingui un autèntic festival literari. En aquesta categoria eren finalistes les novel·les “Tiberi Cèsar”, de Núria Cadenes, i “Marí”, de Maria Mercè Roca.

A l’apartat d’Altres Literatures,  la novel·la guardonada ha estat Materials de construcció” (Periscopi) d’Eider Rodríguez traduïda de l’euskera al català per Pau Joan Hernàndez. El jurat ha assenyala que “Amb una estructura rigorosa i treballada, la novel·la esdevé un exercici literari d’extrema bellesa i, amb tendresa i sensibilitat, posa distància per a escriure una carta d’amor al pare, imperfecte i alcohòlic, però, al capdavall, el seu”.

A les categories infantil i juvenil  les obres guanyadors han estat  “I diumenge, meteorit”, d’Albert Pijuan, (Animallibres) i  “Guia màgica d’autodefensa amb galetes”, de l T. Kingfisher.

El Premi Llibreter a  l’Àlbum il·lustrat l’ha rebut “Papallona”, de Marc Majewski, (Ekaré). Segons el jurat,  Un exercici de gran qualitat artística i narrativa al servei de l’emoció. Text i imatge es fonen per a donar sentit a una petita gran obra mestra que il·lustra amb gran amor la capacitat que té un pare a través de petits gestos per a obrir el fill a la vida.

El Premi Llibreter estrenava enguany una nova categoria d’assaig. El primer guardonat d’aquesta nova categoria ha estat per a “Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic” (Raig Verd), de Miguel Pajares.

Des de fa 25 anys, el Premi Llibreter vol destacar la qualitat i la categoria literària de determinades obres que mereixen més ressò i reivindicar l’ofici de llibreter i el seu paper prescriptor. Són precisament les llibreries agremiades qui atorguen el guardó. Les obres han de complir amb els requisits i l’esperit del Premi. És a dir, han de
destacar per la seva temàtica, pel tractament literari i per la seva qualitat.
Els 18 nominats a les categories de Literatura Catalana, Altres Literatures, Àlbum Il·lustrat, Literatura Infantil i Juvenil catalana, Literatura Infantil i Juvenil d’altres literatures i, com a novetat, Assaig, pensament i altres narratives han estat escollits pel Comitè de Lectura i Selecció d’obres de cada categoria. Cadascun d’ells està format per 5 persones representatives de la diversitat llibretera i amb reconeixement professional en relació a les diverses categories del Premi.

A partir de l’anunci dels títols nominats, les llibreries agremiades de ple dret voten l’obra guanyadora de cada categoria.

Coetzee, Sándor Marai, Javier Cercas, Blanca Busquets, David Vann, Charles Baxter, Enrique de Hériz, Jordi Puntí,  Eva Baltasar,  Elizabeth Strout o Wajdi Mouawad han estat alguns dels guardonats i guardonades en les anteriors edicions.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here