Ken Follett tanca la trilogia El segle amb ‘El umbral de la eternidad’

ken follet

Ken Follett segueix les petjades de les cinc famílies protagonistes de la trilogia El segle.  Els néts dels Williams,  Fitzherbert, Kostin, Ulrich i  Dewar  seran els testimonis directes dels fets històrics que serviran  per entrellaçar les seves vides.

Ken Follett repassa a En el umbral de la eternidad  els principals esdeveniments històrics ocorreguts entre els anys 1961 i 1989: l’assassinat de John F. Kennedy i del seu germà Bobby, l’aixecament del mur de Berlín, l’empresonament dels dissidents soviètics en els gulags de Sibèria, la guerra de Vietnam, l’escàndol del Watergate, la invasió de la badia de Cochinos o la invasió de Txecoslovàquia pels russos, entre molts uns altres.

La història del segle XX és el punt de partida de la trilogia que l’escriptor Ken Follet va començar amb La caiguda dels gegants per endinsar-nos en un segle ple de canvis i de moviments socials que marcaran a les cinc famílies protagonistes; els Williams, miners de carbó de Gales. els Fitzherbert, aristòcrates anglesos, els Kostin, germans rusos,  els Ulrich, aristòcrates alemanys, els Dewar, americans, amb la I Guerra Mundial i la Revolució Russa com a teló de fons.

La caiguda dels gegants arrencava l’any 1911, el mateix dia de la coronació de Jordi V. El destí dels Williams, una familia minera de Gal·les, està unit al dels Fitzherbert, aristòcrates i propietaris de mines. Lady Maud Fitzherbert s’enamorarà de Walter von Ulrich, un jove espía de l’embaixada alemanya a Londres. Les seves vides quedaran lligades a la de Gus Dewar, assesor progresista del president dels Estats Units, Woodrow Wilson, i la dels germans russos Grigori i Leonid Kostin, a qui la guerra i la revolució els ha allunyat del somni de buscar fortuna a América.

El segon títol de la trilogia, L’hivern del món es centrava en els fills dels protagonistes i en el naixement dels totalitarismes des de l’ascens del Partit Nazi al poder fins  l’any 1949 amb l’inici de la Guerra Freda. Una etapa amb molts canvis socials i polítics, fet que aprofita Follet per apropar-nos a fets històrics com la invasió alemanya de França, l’evacuació de les tropes britàniques de Dunquerque, l’atac de l’aviació japonesa a Pearl Harbor, el fracàs de la Unió Soviètica planejada per Hitler, la derrota d’Alemanya i l’ocupació dels aliats, les bombes atòmiques d’Hiroshima i Nagasaki i la fundació de l’ONU són  els  principals escenaris d’aquesta novel·la  històrica.
Ken Follet tampoc oblida la Guerra Civil Espanyola i  dedica una part de la novel·la, amb  Billy Williams  com  a protagonista després d’allistar-se  a la Brigades Internacionals per lluitar contra el feixisme , formant part de l’ofensiva sobre Saragossa des de la ciutat de Belchite.