Joana Raspall cent anys de poesia i activisme cultural

La poetessa Joana Raspall celebra el seu centenari amb diversos actes que han de servir per reivindicar la seva obra.

joana raspall
Joana Raspall va nèixer l’1 de juliol de 1913 a Barcelona, tot i que ben aviat es va trasladar a la ciutat de Sant Feliu de Llobregat.
Actualment es coneguda per les seves poesies, tot i que no . va ser fins l’any 1981 quan es va publicar el seu primer llibre de poesia infantil i juvenil.
Però la seva contribució a la cultura catalana  va molt mès enllà de la poesia i destaquen els diccionaris:  Diccionari de sinònims, Diccionari de locucions i frases fetes  i Diccionari d’homònims i parònims.

Raspall ha rebut diversos premis com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2006 per la seva continuada activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes

L’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va aprovar el 26 de juliol per unanimitat declarar el 2013 Any Joana Raspall.

Homenatges arreu del teritori català
joana raspall exposicioDurant tot aquest temps s’han realitzat actes arreu del territori català que han servir per retre un  homenatge en forma de  tallers, recitals, lectures de poesia, cantates, presentacions de llibres, jornades, conferències i exposicions.

La ciutat de Sant Feliu  de Llobregat li va retre un homenatge  el mes de maig   amb l’exposició Joana Raspall, una escriptora centenària al  Palau Falguera .
L’exposició repassava la trajectòria de la a través de fotografies personals i de l’època, així com de textos,elaborats per l’escriptor Miquel Desclot, poeta i escriptor, especialista en l’obra de Joana Raspall.

L’exposició oferia  un recorregut per les aportacions de Joana Raspall especialment en la literatura i en poesia infantil.
Entre els documents d’interès destacava un article publicat per Joana Raspall a la revista Claror, de la qual era col·laboradora habitual, l’any 1933. En el text, la poetessa manifestava la necessitat d’una biblioteca a Sant Feliu de Llobregat.

100 anys de Joana Raspall, 100 anys de lluita a favor de la cultura catalana.