Javier Moro guanya el Premio Planeta 2011

Foto: Jordi Milian

La 60º edició del Premio Planeta ha coronat a Javier Moro com a guanyador del pretigiós guardó literari i s’emporta els 601.000 euros.  Inma Chacón ha estat finalista amb la novel·la ‘Tiempo de arena’.
L’acte del lliurament del premi Planeta s’ha realitzat al Palau de Congressos de Catalunya a Barcelona i ha estat presidit pels Prínceps d’Astúries i Girona. Més de 1.000 convidats han pogut seguir el sopar i la gala de lliurament del guardó en directe.

Javier Moro, autor entre d’altres novel·les de  Pasión india ha guanyat el premi amb la novel·la El imperio eres tú. Es tracta d’una novel·la sobre el primer emperador de Brasil Pere I que va regnar a finals del segle XIX.  Nét de Carles IV va traslladar la capital de l’imperi de Lisboa a Rio de Janeiro. Segons ha declarat  Javier Moro va ser un personatge pintoresc i sorprenent que va forjar la independència del Brasil i segons diuen va tenir més de 100 fills.
La major part de la novel·la transcorre en la cort de l’emperador amb una galeria de personatges força curiosos amb artistes, músics, científics…..
Per Javier Moro escriure aquesta novel·la ha estat tot un repte.
Javier Moro també ha publicat Senderos de libertad, Era medianoche en Bhopal amb Dominique Lapierre (2001), El sari rojo (2008). Amb Pasión India (2005) va vendre més d’un milió de llibres i va ser un èxit editorial important.

Per la seva banda l’escriptora Inma Chacón, germana bessona de la desapareguda escriptora Dulce Chacón,  ha estat la finalista amb Tiempo de arena, on narra la història de tres dones de finals del segle XIX i principis del XX que reivindiquen la igualtat i drets que en aquell  moment no tenien.
Inma Chacón és autora de La princesa india, Las filipinas i la novel·la juvenil Nick editat aquest 2011.

Javier Moro com a guanyador del Premi Planeta s’emporta els  601.000 euros i  Inma Chacón com a finalista els 150.250 euros.
El jurat ha estat format per  Alberto Blecua, Àngels Caso, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Carlos Pujol com a secretari amb vot.
El premi Planeta es va crear l’any 1952 i durant aquests 60 anys de premi s’han presentat al voltant de 19.000 novel·les.

Reportatge fotogràfic en aquet enllaç:
https://www.illadelsllibres.com/index.php/2011/10/17/el-premi-planeta-en-imatges/