Ja és possible llegir en català “Les narracions històriques”, de Francesc de Castellví, l’obra clau del 1714

El dimecres 17 de desembre es presentarà a la Casa del Llibre de Rambla Catalunya, 37 (Barcelona) una selecció de textos a cura de Mercè Morales traduïts al català per Antoni Dalmau.

11-setembre-1714-estruch-600

La presentació anirà a càrrec de Miquel Calçada, comissari del Tricentenari, l’escriptor Albert Sánchez Piñol, autor de “Victus”i l’historiador Andreu Casals, professor de l’UB.
Durant els mesos de desembre i gener, l’obra serà presentada a través d’una lectura comentada per la seva autora a biblioteques de Tarragona, Figueres i La Seu d’Urgell, amb l’acompanyament musical d’Àngels Bassas i Carles Beltran.

Nascut a Montblanc el 16 de febrer de 1682, Francesc de Castellví i Obando va deixar el testimoni més complet, rigorós i imparcial de la Guerra de Successió, motiu pel qual va utilitzar nombrosos documents originals, va entrevistar‐se i consultar testimonis dels dos bàndols i va fer ús d’una extensa bibliografia en diferents idiomes.
Castellví va participar en la guerra  amb el bàndol austriacista i va defensar Barcelona en la darrera gran batalla contra l’exèrcit borbònic que culminaria amb la caiguda de la ciutat l’11 de setembre.
 castellvi_narracionsVa morir l’any 1757 a Viena, Castellví, tot i que  mai va poder veure la seva obra impresa. Els seus manuscrits originals encara es conserven a l’ÖsterreichischesStaatsarchiv, l’arxiu nacional, a Viena.

L’edició que es presenta ara de l’obra de Francesc de Castellví suposa segons ha comentat Miquel Calçada, comissari del Tricentenari “Ha estat una de les nostres obsessions des de bon principi: calia recuperar a Castellví i divulgar la seva obra, que ha estat injustament oblidada”, tot afegint, “i amb la complicitat de tothom hem pogut tirar endavant aquest projecte tan complex com necessari”.
Després de més d’un any i mig de feina, l’editorial EADOP publica una edició de 381 pàgines de lectura amena però respectuosa amb l’original amb traducció d’Antoni Dalmau i la selecció de textos de la historiadora Mercè Morales (que ha comptat amb la col·laboració del també historiador Jordi Mata).

Ja és possible llegir en català els fets històrics del 1714 amb “Les narracions històriques”, de Francesc de Castellví.

 

Properes presentacions

Data Hora Espai Adreça
17 de desembre 18h La Casa del Llibre Rambla Catalunya, 37, 08005 Barcelona
19 de desembre 19h Biblioteca Tarragona Fortuny, 30, 43001 Tarragona
29 de desembre 19.30h Biblioteca Fages de Climent Pl. del Sol, 11, 17600 Figueres
16   de gener 19.30h Biblioteca Sant Agustí Lluís   de Sabater, 10‐14, 25700 La Seud’Urgell