L’escriptor lluita per superar un càncer en plena promoció de la novel·la ‘El pintor d’ànimes’

Després de tres anys de feina que han estat molt durs i intensos, Ildefonso Falcones presenta la seva darrera novel·la ‘El pintor d’ànimes’. El procés d’escriptura i documentació ha estat molt diferent respecte a les anteriors novel·les.

En ple procés d’escriptura de la novel·la,  li van diagnosticar un càncer i les sessions de quimioteràpia no van ajudar gaire a enfrontar-se en plenes condicions a un projecte com aquest “no he estat capaç de viure-la com he viscut unes altres novel·les, perquè la vida m’ha vingut a sobre amb molta virulència“.

Falcones ha decidit plantar-li cara al càncer i aprofitant la publicació de la nova novel·la, fer-ho públic als seus lectors. La novel·la ‘El pintor d’ànimes’ (Rosa dels Vents /Grijabo) arrenca amb una dedicatòria ‘a tots aquells que lluiten contra el càncer, i també els que ajuden, ens animen, ens acompanyen, panteixen amb nosaltres i, de vegades, han de suportar la nostra desesperació”

La decisió de fer pública la seva malaltia ha estat perquè ‘ho he viscut molt i sí alguna cosa em recorda aquesta novel·la, és haver viscut aquesta situació i potser, hi ha gent que necessita un missatge que li recordi que es pot escriure i continuar‘.

Preguntat sobre el seu estat de salut en la presentació als mitjans de comunicació assegura que ‘uns dies bé i d’altres malament, però al mateix temps esperançat’. Falcones comenta als periodistes que ‘cal afrontar-ho, barallar-se i viure’ i afegeix que ‘cal esperar que la naturalesa sigui capaç de vèncer la malaltia i confiar en la medicina’.

Pel que fa a l’estat d’ànim assegura que ‘És un exercici de superació’ i que és ‘una malaltia molt dura, perquè en qualsevol malaltia si et trobes malament, et prens unes medicines i et sents millor, però amb el càncer has de canviar de xip i pensar que com més et destrossa la medicina més efectes et fa’. Per Falcones ‘Trobar-te malament implica que estàs lluitant contra el càncer i això és molt complex d’entendre’.

La malaltia ha influït en la mecànica de treball de la novel·la ”hi havia moments que no pots escriure i teclejar l’ordinador suposa sentir unes punxades als dits’. Però assegura que en cap cas, el seu estat de salut ha pogut influir en la trama ‘perquè segueix sent àgil i interessant’ sobretot perquè ‘són dues coses diferents el contingut de la novel·la i la seva mecànica’.

La literatura sempre ha estat molt important en la seva vida perquè ‘La lectura és el moment en què un s’evadeix i sí aconsegueixes evadir-te de la tensió, la desesperació i la preocupació de la malaltia millor’ puntualitza un Falcones que acaba assegurant que ‘Per mi, un dels camins per evadir-me no només de la malaltia sinó d’altres preocupacions ha estat la literatura’.

Sobre sí continuarem llegint més novel·les seves assegura ‘Intentaré afrontar noves històries sempre amb l’espasa de Dàmocles i amb la sensació que els projectes a llarg termini són complexos, però malgrat tot s’ha de continuar’.

‘EL PINTOR D’ÀNIMES’, UN HOMENATGE AL MODERNISME

‘El pintor d’animes’ és un retrat dels inicis convulsos del segle XX a Barcelona i l’emocionant història d’Emma i Dalmau, dos lluitadors que han nascut en el bàndol dels perdedors però que pugnaran per trencar les cadenes que els impedeixen llaurar-se el seu propi destí.

Els protagonistes d’aquesta novel·la són un artista que immortalitza l’ànima d’aquells que pinta i una jove lluitadora que farà dels seus principis el motor essencial de la seva vida.

El modernisme té un paper destacat a la nova novel·la de Falcones. L’Illa dels Llibres dedicarà pròximament un reportatge de la novel·la amb declaracions de l’autor.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here