Haruki Murakami rep el XXIII Premi Internacional Catalunya.


Crec que és un miracle que tingui lectors a Catalunya i en totes les parts del món. És un gran reconeixement perquè jo no escric per rebre premis, sinó que escric per als meus lectors.
Murakami

El Premi Catalunya el lliura la Generalitat de Catalunya i està dotat amb 80.000 euros i l’escultura La clau i la lletra d’Antoni Tàpies. Aquest premi es concedeix anualment a aquelles persones que han contribuït decisivament amb el seu treball creador a desenvolupar els valors culturals, científics o humans arreu del món.

Haruki Murakami   ha anunciat que oferirà els 80.000 euros de dotació econòmica a les víctimes del terratrèmol i de l’accident de la central nuclear de Fukushima. També ha dedicat bona part del seu discurs a dir ni  a l’energia nuclear.

El jurat ha volgut reconèixer la seva obra narrativa, que ha transcendit el seu àmbit cultural i ha esdevingut un referent destacat del panorama literari mundial; la creació d’una obra i un univers personal, que dibuixa un món d’oscil•lacions permanents, entre el real i l’oníric, l’humor i la foscor; i el fet de constituir un pont literari entre Orient i Occident, capaç de conjuminar els dos mons: la lleugeresa taoista i l’absorció de tendències i tradicions culturals foranies.

Haruki Murakami; un escriptor de culte
Haruki Murakami és en aquests moments un escriptor de culte. Sota una imatge de personatge tímit s’amaga un excel•lent escriptor que ha aconseguit traspassar fronteres i arribar a públic ben diferents com el català i l’americà. No és gens amic dels mitjans de comunicació ni tampoc de les aparicions públiques. Agobiat per l’èxit que provocaven les seves novel•les al Japò, va haver de marxar del pais i anar als Estats Units, on aconseguiria una certa tranquilitat. Haruki Murakami va estudiar literatura a la Universitat de Waseda, i va regentar durant anys un club de jazz. De fet és un gran aficionat al Jazz i les seves novel•les també es fan resó d’aquests gustos musicals; After Dark fa referència a Five Spot After Dark, de Curtis FullerEl meu primer amor Sputnik; L’amant perillosa; De què parlo quan parlo de córrer;Tòquio blues; Kafka a la platja ; El salze cec i la dona adormida són algunes de les seves novel•les. La darrera novel•la que ha publicat és 1Q84, en un clar homenatge a Orwell

Enllaç destacat 1Q84 i l’univers Murakami