L’editorial Literatura Random House publica ‘Camino de Macondo’ on s’explora l’univers mític de l’autor de ‘Cien años de soledad’

El nom de Macondo sempre estarà lligat al de Gabriel Garcia Marquez. Es traca del nom del poble creat per l’imaginari de l’escriptor colombià i que apareix a novel·les com ‘Cien años de soledad’, ‘La hojarasca’, El coronel no tiene quien le escriba”, Los funerales de Mama Grande’ o ‘La mala hora’.

Tot i que existeixen diverses versions sobre l’origen de Macondo, el mateix autor comentava en la seva autobiografia ‘Vivir para contarla’ que ‘Macondo’ era el nom d’una finca bananera. De petit aquell nom li va cridar l’atenció, però no va ser fins quan va començar a escriure novel·les quan Macondo va començar a formar part del seu imaginari literari.

La ciutat natal de Gabriel García Márquez, Aracata va proposar l’any 2005 un referèndum per canviar el nom pel de Macondo, però la iniciativa no va prosperar.

El “Camino de Macondo” que publica Literatura Random House es tracta d’un recorregut literari per les novel·les de García Márquez que van contribuir a la construcció d’aquest espai que per l’autor ”Macondo, más que un lugar del mundo, es un estado de ánimo”.
Es tracta d’una acurada edició de la mà de l’expert en l’obra de l’escriptor colombià Conrado Zuluaga amb pròleg d’Alma Guillermoprieto.

Gabriel García Márquez assegurava que ‘lo que hay entre La hojarasca y Cien años de soledad son unos quince años de fastidiarse mucho, de vivir mucho y de estar pendiente de esto todos los días, tratando de ver cómo eran las cosas’

L’autor de ‘Cien años de soledad’ assenyala que per escriure un llibre, primer havia d’aprendre a escriure’l, i només llavors podia enfrontar-se a la màquina d’escriure.

L’antologia ‘Camino de Macondo’ recopila textos publicats on som testimonis de la creació i del seu univers mític i com aquest va agafant forma fins a arribar a ‘Cien años de soledad’ on Macondo i el realisme màgic creen la gran obra de Gabriel Gárcia Márquez.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here