Eva Garcia Saenz de Urturi, l’autora de la trilogia de la Ciudad Blanca guardonada amb el Premio Planeta 2020

L’autora s’endú els 601.000 de la dotació del premi per la novel·la ‘Aquitania’.

L’escriptora deixa en part la  novel·la negra per presentar una obra històrica al voltant de Leonor d’Aquitània. Eva Garcia Saenz de Urturi ha destacat que ha volgut retre un homenatge a la novel·la ‘El nom de la rosa’ d’Umberto Eco i Joc de Trons de George R. R. Martin on barreja el thriller en plena època medieval.

L’escriptora ha definit la novel·la com ‘un fresc de l’edat mitjana: dels amors, incestos, venjances, i setges” que li ha suposat dos anys de recerca de documentació per escriure la història.

Sáenz de Urturi arrenca la novel·la amb la mort del duc d’Aquitània en ple Camí de Santiago i la seva filla Leonor d’Aquitània, amb només tretze anys, queda al capdavant del comtat més ric de França. La guanyadora del Premio Planeta ha destacat que després de la mort del duc d’Aquitània ‘’va deixar a una filla al capdavant del ducat més important d’Europa. Ella està convençuda que el gran enemic és el rei de França i casar-se amb el seu hereu i que sigui un aquità el que acabi en el tron de França”,

Leonor d’Aquitània  a ser dona del rei francés Luis VII i més tard del rei anglès Enric II. Sáenz de Urturi  assegura que no es tracta d’una biografia novel·lada de la protagonista.

Eva García Sáenz de Urturi va publicar l’any 2012 la seva primera novel·la ”La saga de los longevos’’ que es va convertir en un fenomen de vendes i va ser traduït a l’anglès amb una bona acollida tant als Estats Units com a Regne Unit. L’any 2014 va publicar el segon lliurament de la saga, ”Los hijos de Adán’, i també la novel·la històrica Pasaje a Tahití.

Finalment l’any 2012 publicava el primer títol de la trilogia de La Ciudad Blanca amb ”El silencio de la ciudad blanca, un thriller apassionant ambientat a Vitòria, la seva ciutat natal, que ha suposat un gran èxit de crítica i vendes  que han superat el milió d’exemplars amb adaptació cinematogràfica inclosa. ”Los ritos del agua”  i ”Los señores del tiempo” tanquen el desenllaç de La Trilogía de la Ciudad Blanca.

UNA CERIMÒNIA ÍNTIMA

El Palau de la Música ha acollit enguany l’acte de lliurament del guardó en una edició íntima i marcada per la pandèmia de la COVID-19.

La cerimònia ha comptat amb un homenatge a l’escriptor Carlos Ruíz Zafón que ens va deixar al juny. Una peça de la banda sonora de ‘L’ombra del vent’ ha servit per retre un emotiu homenatge a l’escriptor barceloní a càrrec de la pianista Marta Muñoz.

En aquesta edició s’han presentat 582 obres i el Jurat del premi l’integren José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López, directora d’Editorial Planeta i secretària del Jurat amb vot.

La periodista Sandra Barneda finalista del Planeta 2020 amb la novel·la ”Un océano para llegar a ti’

Sandra Barneda que ho ha pogut assistir a l’acte de lliurament del Premi Planeta, ha destacat per video conferència que ”Escric per a reinterpretar-me, per a reinterpretar el món, per a comptar i per a explicar-me.’ Sobre la novel·la assegura que es tracta d’un ”homenatge a la vulnerabilitat de la qual tant ens amaguem, una novel·la que abraça les ferides de la vida’ en definitiva una novel·la segons paraules de l’autora ” sobre la necessitat de valorar com a extraordinari l’ordinari”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here