Eva Baltasar, Premi L’Illa dels Llibres ‘els lectors sou els qui heu ajudat a fer créixer ‘Permagel”

L’autora catalana ha rebut el 8è Premi L’Illa dels Llibres en l’acte celebrat a La Setmana del llibre en Català

El Premi L’Illa dels Llibres, és un guardó que es dóna a obra publicada i que són precisament els lectors de la web de l’illa dels llibres qui amb els seus vots premien la novel·la guanyadora amb la idea d’escollir el llibre l’any.

L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2017 i juliol de 2018 i que han estat escrites o traduïdes al català.

Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut gairebé 4.000 vots, la novel·la guanyadora.

En el discurs inicial, Eva Baltasar, ha volgut agrair el suport dels lectors ‘La maneta li han donat els lectors i lectores que l’han llegida i gaudit, que l’han deixada i comentat, criticada i recomanat, i que ara l’han votada al 8è Premi L’Illa dels Llibres.’. Baltasar assegura que els lectors són ‘els qui l’heu ajudat a créixer. Per això, a L’Illa dels Llibres i a totes i tots vosaltres, moltíssimes gràcies!’.

‘Permagel’ és un monòleg molt ben escrit amb una protagonista que es defineix com a lesbiana, amant del sexe i els llibres, però amb uns pensaments suïcides que marquen el ritme d’una novel·la curta, directa i punyent que reivindica la feminitat i explora aspectes com la soledat o simplement la llibertat de decidir sobre el que realment, un vol fer en aquesta vida.

‘Permagel’ és una novel·la de sentiments ‘Quan vaig començar a escriure Permagel no sabia quina veu sorgiria o quina història s’explicaria. Estava decidida a escriure sense cap mena de filtre conscient, dient ben bé allò que pensava i que sentia.” Destaca l’autora que ‘Creia haver trobat una veueta, dins meu, i volia deixar-la anar i fer-la créixer ben bé al meu davant, descobrir si era bella, si era gentil, si era fosca o incòmode. Tan bon punt vaig veure quina fila feia, me’n vaig enamorar. No estava segura que fos possible respectar aquella mena d’ideal d’escriure sense filtres, d’expressar exactament allò que tenia a dins i que forma part de mi, no com a escriptora o com a poeta, sinó com a persona, però en aquell punt m’era igual.”

L’autora ha volgut recordar la tasca de l’editora Maria Bohigas de Club Editor ‘La Maria Bohigas tenia guants i davantal, i també una manera preciosa de vestir novel·les que ha fet que Permagel s’encarés al món tan ben abillada, naixent dempeus i presta a caminar tot seguit.’.

L’acte de lliurament del Premi L’Illa dels Llibres ha comptat amb la presència de Maria Bohigas, editora de Club Editor que ha destacat que ‘fa molta il·lusió rebre un premi de lectors, igual que el Premi Llibreter va ser un gran motiu d’alegria, ara és un conjunt de lectors que hi participen. Trobo que és molt estimulant perquè els editors en el fons sempre ens preguntem on són els lectors, que pensen els lectors , que senten els lectors davant dels llibres que els oferim’. Bohigas també ha destacat que siguin els lectors qui’ ‘prenguin directament la paraula per decidir quins són els llibres que els han emocionat més, és una cosa que a mi em sembla molt important i dic emocionar perquè em sembla bastant evident que el veredicte d’un conjunt de lectors és un veredicte que va molt directament del plaer de la lectura i de l’emoció que li causa un llibre.’

Bohigas ha destacat que és important ‘que al costat dels premis diguem-ne de professionals i comercials hi hagi premis com el de L’Illa dels Llibres, què són una manera de prendre el pols de les coses que ens afecten”.

Al juliol la novel·la va ser premiada pels llibreters i ara són precisament els lectors de L’illa dels llibres qui han decidit amb el seu vot premiar a Eva Baltasar amb el Premi L’illa dels llibres. Sobre si el 2018 és l’any Eva Baltasar, assegura ‘que no, però ha estat un any molt feliç i no cal emmarcar-lo amb cap nom’

‘Permagel’ es traduirà al castellà al novembre, al francès l’any 2019 i molt possiblement a l’italià.


L’escriptora i actriu, (guanyadora de la segona edició del Premi L’illa dels Llibres), Coia Valls ha llegit un fragment de la novel·la ‘Permagel’.

Des de l’any 2014 els guanyadors del premi l’Illa dels llibres reben també una escultura anomenada El Lector realitzada per l’artista Roser Oter.


‘PERMAGEL’ d’Eva Baltasar ha estat la novel·la més votada d’aquesta edició, amb 389 vots, seguida de ‘La fugitiva’ de Blanca Busquets amb 365 vots, ‘Mare de llet i mel’ de Najat El Hachmi (358), ‘La novel·la de Sant Jordi’ de Màrius Serra (347) i ‘El ferrocarril subterrani’ de Colson Whitehead amb 335 vots.

Eva Baltasar s’afegeix a la nòmina d’autors guardonats amb el premi L’Illa dels Llibres.

2017 ‘La senyora Stendhal’ de Rafel Nadal
2016 ‘A punt d’estrena’ de Maria Carme Roca
2015 ‘Un fill’ d’Alejandro Palomas
2014 ‘Desig de xocolata’ de Care Santos
2013 ‘Victus’ d’Albert Sánchez Piñol.
2012 ‘El Mercader’ de Coia Valls.
2011 ‘L’últim dia abans de demà’ d’Eduard Marquez

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here