Neix una nova editorial de llibres en català amb la voluntat de publicar llibres que habitualment no es publiquen en català

A partir del 22 de maig. Més Llibres publicarà els primers títols del seu catàleg El venut, de Paul Beatty –el primer guanyador nord-americà del premi Man Booker–, una sàtira festiva de primer ordre sobre les desigualtats racials i Tafanejar. Llibreries del món, en què disset escriptors reconegut com Elif Shafak, Yiyun Li, Stefano Benni, Ali Smith, Alaa Al Aswani narren les seves experiències sobre les llibreries. L’edició catalana inclou inclou un relat inèdit de Jordi Puntí sobre algunes llibreries catalanes.

Ricard Vela, editor de Més Llibres presenta a L’Illa dels Llibres el nou projecte editorial.

El títol de l’editorial ja és una declaració d’intencions?
Més Llibres no vol dir “encara més llibres”, no vol dir llibrers sobrers, no vol dir llibres efímers, d’un sol ús o potser cap, tacar paper per vendre’l a pes amb una imatge ben cridanera i molta publicitat. Més Llibres no vol dir “massa llibres”, però tampoc neix amb la consigna de publicar necessàriament els ultraminoritaris o només per a elits. I si és veritat que hem d’anar més lluny, encara molt més lluny, algú es pensa que per aconseguir-ho hem de fer menys, que hem de callar i retrocedir, que ens hem d’exigir menys, que si oferim poc ens anirà millor i algú ens en demanarà més?


Quin serà el tret diferencial de Més llibres respecte altres editorials?
Més Llibres publicarà els llibres de qualitat i d’interès que pugui publicar, aquells llibres que, com deia Joan Perucho, “produeixen a la pell una esgarrifança deliciosa”. Publicarem ficció original en català (nova o recuperada) i traduïda, de més llengües i més països, de més autors i autores i de més gèneres narratius. I també llibres narratius o literaris de no ficció, un camp de moda a tot el món i encara poc explorat en català.

Quin seran els objectius de la nova editorial?
Més Llibres, des de la seva modèstia, vol contribuir a fer el pastís literari encara més gran, a aportar-hi alguns bons ingredients, a completar el panorama literari aprofitant els buits que encara té l’edició en català i a generar nous lectors perquè en gaudeixin.

Quins són els primers títolsque publicarà Més Llibres?
La sàtira fenomenal sobre el racisme del darrer guanyador del Man Booker, El venut; un volum amb 16 autors internacionals que ens parlen de les llibreries de tot el món, Tafanejar; les Narracions extraordinàries de Joan Santamaria, un contista fantàstic català que no s’havia reeditat des de la guerra civil, i un fenomen mig novel·lesc mig biogràfic d’un autor anònim, Diari d’un lladre d’oxigen, que s’està fent mundialment famós a partir de l’autoedició.

Quins són els reptes de cara al futur?
Es tracta de fer més llibres per a què no callin més coses en català. I per entendre millor el món. I de generar nous lectors, o recuperar-los per a la lectura en català, oferint coses que no solen publicar-se en la nostra llengua (un dels arguments de molts lectors per comprar llibres en castellà).

En quina situació es troba el  llibre en català?
Encara minoritària, és clar, tot i que amb una tendència a l’alça lenta i constant, en paral·lel a l’augment dels índexs de lectura. Encara falta gruix lector, però hi ha més editorials independents més que mai, i més editors tradicionals en castellà que es posen a editar en català. No es publiquen massa llibres en català, el problema és que hi ha massa competència. Potser també cal augmentar i millorar l’oferta.

1 COMENTARI

Comments are closed.