Entrevista: Marianela Olivares ‘fer scrapbooking és la barreja de creativitat i sentiments’

Presenta a L’Illa dels Libres  ‘Scrapbooking  Pas a pas’ per apropar-nos  a les tècniques per crear àlbums de fotos originals

Marianela scrapbooking
El món de l’scrapbooking va aconseguint cada dia més seguidors que volen il·lustrar els seus records en forma de llibre o d’àlbum de retalls personalitzats, fent servir fotos i amb comentaris de vivències, tot decorant-los amb adornaments per realçar les fotos.

Marianela Olivares va iniciar-se l’any 2007  i gràcies al seu blog by-marianela.blogspot.com.es ens mostra el seu treball. Ara ha publicat el llibre  Scrapbooking  Pas a pas (Cossetània/ Grijalbo)  on explica  les  tècniques d’inici, les bases, els materials i les eines per dur a terme qualsevol tipus de projecte de scrapbooking, utilitzant un miniàlbum com a model.
Els tipus d’adornaments, l’envelliment de paper, l’estampació i l’embossing, les butxaques i solapes són algunes de les tècniques per començar a fer scrapbooking

 

scrapbookingVa iniciar-se en el món de l’scrapbooking l’any 2007.
Vaig començar amb les targetes, i aquell any vaig pensar que podia tornar a fer les meves targetes de nadal d’una manera manual. Em va encantar el resultat, i finalment vaig passar a l’scrapbooking. El que em va motivar va ser l’essència de l’scrapbooking. I quin és?, és crear records a través de les nostres fotos, no només decorant els àlbums sinó documentant a través de les nostres cròniques escrites el que passava al moment que es va fer la foto.

Com definiríem l’scrapbooking?
Scrapbooking és l’art de crear records en forma de llibre o àlbum de retalls, a través de les nostres fotos i deixant documentat de manera escrita nostres vivències. Scrap: retallades, book: llibre o àlbum.

I si busquem el seu origen?
Es té coneixement que l’scrapbooking va començar Anglaterra on es venien llibres amb pàgines en blanc per emplenar amb diferents tipus de retalls, però no va ser fins als anys 80 quan a Estats Units després de la publicació d’uns àlbums familiars d’una americana es torna a escoltar l’scrapbooking de manera comercial. Ella dissenyava pàgines amb les fotos de família i les col·locava en fundes protectores enquadernades amb 3 anelles. Aquest format se segueix utilitzant en l’actualitat.

Que li aporta l’scrapbooking?
Practicar scrapbooking m’aporta relaxació, ja que és un moment en el qual desconnectes per desenvolupar els projectes i flueix la creativitat. Però el més important és la satisfacció de crear records, en el meu cas records que deixaré al meu fill, ja que és la seva vida documentada a través de fotos i cròniques.

Quantes hores hi dedica?
Depèn del dia. Hi ha dies que arribo a estar moltes hores, i uns altres només mitja hora. Però cada dia faig alguna cosa relacionada amb el tema.

Quines qualitats a més de ser creatius, hem de tenir per fer scrapbooking?
Crec que no necessites tenir moltes qualitats, més aviat les ganes de crear records.
Per descomptat, hi ha persones que tenen molta facilitat per combinar molt bé els colors, fan composicions meravelloses i fotos perfectes, etc.
L’aprenentatge de tècniques i la pràctica ajuden a millorar molt, però si no està la part sentimental, em refereixo al fet que t’emocionis quan veus la foto que vas a scrapejar” (fer scrapbooking), que després que acabes un àlbum els teus ulls s’il·luminin recordant aquells moments, o que quan tornes a veure un àlbum després d’anys et segueixi emocionant.
Per mi  fer scrapbooking és la barreja de creativitat i sentiments.Tarjetera­ Scrap

Suposo que deu ser un repte constant i intentar superar-es cada vegada.
Per descomptat! Sens dubte!, cada dia estic pensant què puc fer, què puc aprendre. Això em passa des que vaig començar!, tenia moltíssimes ganes d’aprendre sobre scrapbooking, i no he parat.

Per on comencem? Quin seria el kit bàsic per iniciar-se?
L’important és seleccionar les fotos especials que vols pel teu àlbum i després preparar els materials que necessites per crear el mateix.
Per començar un kit bàsic seria: fotos, bolígraf o retolador, paper de scrapbooking, adhesiu i tisores. També ens ajudaria tenir algun segell, tinta i encuny.

Què podem arribar a fer amb aquesta tècnica?
Avui dia l’scrapbooking compta amb moltes branques. En principi la tècnica està dirigida a fer àlbums de fotos però els materials que utilitzem en scrapbooking es poden utilitzar per la tarjetería, decorar marcs de fotos, fer receptaris, decorar llibretes i agendes, folrar caixes, i fer molts elements decoratius com els “home decor”.

És un hobby car?
Si, alguna cosa! Els materials són lliures d’àcids i lignines i això incrementa molt el preu. A més, són dissenys i formats especials per a aquest tipus de hobby. I com en tot hobby ens agrada tenir de tot.

Hi ha persones que han començat amb un hobby però que amb el temps l’han convertit en professió
És fantàstic saber que alguna cosa que gaudeixes tant es converteix en la teva professió, no té preu!

Hi ha alguna explicació del boom que està vivint en aquests moments l’scrapbooking?
Crec que tenim accés a tantes coses, i alhora, vivim una vida estressant i l’scrapbooking ens serveix com a teràpia i dediquem un temps a no pensar en res més que a practicar el nostre hobby.
Es tenen moltes ganes de tornar a fer més activitats manuals, i quan les persones es topen amb l‘scrapbooking que és un hobby que a més de crear records pots fer regals fets a mà… s’enamoren! Espero que no es quedi només en un “boom” perquè la veritat val la pena fer scrapbooking.

Quins serien els seus referents o persones a qui vostè segueix?
El meu referent són les “scraperas” americanes, pot ser perquè el meu estil és clean & simple (net i senzill), però avui dia hi ha moltes espanyoles que no tenen gens que envejar a les de fora, incloses les europees. Si hi ha algú que m’ha inspirat en el que és l’essència del scrapbooking és la meva amiga Manoli Navarro, aquesta manera de crear records que té em fascina.

L’any 2008 va començar a escriure en el seu blog ‘Lovely Scrap’.
Vaig decidir crear un blog perquè m’agrada compartir els meus treballs i és una manera d’explicar una mica el perquè i com realitzo els meus treballs. També en aquest temps era una forma de comunicació, encara no s’utilitzaven tant les xarxes socials. Sempre explico alguna cosa sobre el que em va inspirar per fer el treball que publico o alguna anècdota de la foto.
El meu blog segueix sent alguna cosa especial, perquè durant molt temps va ser la meva galeria per tots els que passaven a visitar-me i es prenien el temps de deixar-me missatges.
Avui dia escric molt més a Facebook o Instagram.
Aviat el meu blog farà 7 anys i aprofito per donar les gràcies a tots els que m’han donat suport a durant aquests anys.

Algun consell final?
Un consell que puc donar-los és que l’objectiu de l’hobby sigui crear records i veuran com tot el demès  es va aprenent a poc a poc. Recordin que la creativitat no té límits i que cada persona té un estil diferent.
Ànim als futurs scrappers!!!!