Entrevista: Jordi de Manuel ‘El relat és una tècnica que requereix molta precisió’.

L’autor presenta a L’illa dels llibres ‘Orsai’  (Meteora) un recull de relats relacionats amb el món del futbol.
Jordi Milian

© Ana Portnoy

Conegut com a escriptor de novel·la negra, Jordi de Manuel també s’atreveix amb el relat. L’editorial Meteora publica Orsai, biografia d’un felí’, un recull on ironitza sobre el món del futbol.
L’illa dels llibres ha entrevistat a Jordi de Manuel


Orsai és un recull de relats força irònics sobre el món del futbol. Aquest és el missatge que volies donar?
El llibre està impregnat d’ironia. El futbol s’ha convertit en la religió d’una bona part del món.  El futbol ens envaeix durant tota la vida, des de que naixem fins que morim.  Orsai vol ser  una mirada molt diferent del món del futbol
T’agrada el futbol?
Com a esport d’equip m’agrada veure’l i de petit m’agradava jugar a futbol.   El que no m’agrada gens és tot el que l’envolta.

Intentes  amb aquests relats, no deixar als lectors en Orsai (fora de joc)
En absolut, Orsai,  pot reflectir la vida dels fanàtics però també pot interessar a gent que no li agradi el futbol.

Hi ha futbolistes que no tenen una definició clara  sobre el futbol. A l’inici  reculls una frase  del jugador  Lukas Podolski que diu  ‘El futbol és com els escacs però sense els daus’ .
Vaig trobar aquesta frase fa molt de temps i em va semblar genial per fer la cita inicial.
També he inclòs una altra frase del periodista Ramon Besa que diu ‘tinc la sensació que el futbol era una cosa que agradava a uns quants i que jugàvem al patí,  però de cop i volta  van venir uns nens molts grans que ens van agafar la pilota i quan l’hagin rebentada  ens la tornaran’.
Penso que aquesta frase recull l’essència d’Orsai

A Orsai coneixerem la història la història de Lluc Roig, més conegut com a Pantera Negra, el millor porter del món.
Pantera Negra és un porter català que es va convertir en el millor porter del món, però que va començar a  fer de porter  per casualitat. A l’escola jugava a la xarranca i els seus companys l’insultaven per aquest fet.
Per aquest motiu va decidir finalment  començar a jugar de porter. Però en Pantera Negra amaga un secret que el convertirà en el millor porter del món i que el lector haurà de descobrir.

 

Al relat  Diamant destaques  la tasca que realitzen els caça talents que recorren mig món buscant nous talents futbolístics.
Diamant és relat que obre el llibre i és un relat que m’estimo especialment amb un fil conductor i un final molt clar.  A Orsai  també apareixen polítics,  arbitres, clons, mestres, robots….
El món del futbol dóna molt de joc i he volgut agafar tot el ventall de possibilitats  que ofereix aquest esport.


A Penals, trobem una final que es decideix a una tanda de penals
inacabable  que s’allarga anys i anys amb més de 383.226 gols. Finalment la final es suspesa per falta d’interés de l’audiència.

És un partit inacabable  on els jugadors es fan grans,  munten tendes de campanya al camp, els arbits es jubilen, les porteries les han de canviar moltes vegades.. és una  situació paròdica però que  marca una mica el fil de la vida del futbol   inacabable  i  a vegades tediosa.

 

Quin és el secret d’un bon relat?
El relat és una tècnica que requereix molta precisió.  Has d’explicar una cosa que sigui rellevant i que  d’entrada enganxis al lector. Però  què sobretot tinguis alguna cosa important a  dir i ho has de fer amb poques pàgines.
A la novel·la has de construir un món on convides al lector a entrar en diferents habitacions amb finestres on veuen altres mons.
A la distància curta és diferent i te la jugues més.

Podeu escoltar el podcast amb l’audio de l’entrevista.