Els llibres tornen a lluir per Sant Jordi

Sant Jordi venç a les previsions de pluges i demostra al món la màgia de la festa del llibre a Catalunya.

sant jordi 2016 fotosEl Sant Jordi a la ciutat de Barcelona comença amb le tradicional esmorçar  a l’hotel Regina, fet que situa aquest indret com el lloc on és concentren més escriptors per metre quadrat. Un cop feta la clàssica foto de família els escriptors/es es dirigeixen als llocs per començar amb les signatures i el contacte amb els lectors. 

Sant Jordi 2016 -Hotel Regina
La màgia del Sant Jordi  meravella a tothom i que sorprèn a escriptors que debuten com també als més veterans.

Tot i ser l’autor més venut del 2012 i 2014, el suec Jonas Jonasson debutava aquest any signant els seus llibres. Jonasson estava sorprès perquè ‘creia que estava preparat però això supera totes les meves expectatives’
L’autor de ‘L’avi de cent anys que es va escapar per la finestra’ assegura no haver viscut res similar ‘ pensava que la fira del llibre de Suècia que és molt participativa amb els lectors però els catalans heu d’estar orgullosos per l’èxit de Sant Jordi’.
Jonas Jonasson que aquest any ha presentat la seva darrera novel·la assegura que ‘és molt aclaparador i fins que no vens aquí entens la magnitud de tot plegat i em fa pensar que l’any 2012 i 2014 no hi era potser aquest any portaré mala sort i no vendré tants llibres’.
Sobre l’èxit de les seves novel·les assegura que viu en una illa al mar Bàltic ‘molt allunyat de les catifes vermelles i la meva vida continua igual i ho visc d’una manera molt natural’

Sant Jordi 2016 - Jonas Jonasson

Josep Maria Espinàs ha viscut el seu 62è Sant Jordi i assegura que ‘més que viure el Sant Jordi sobreviu perquè la Diada es viu sempre d’una manera renovada, entusiasta i admirable amb un espectacle que es tradueix en llegir’.
El veterà escriptor destaca que la festa ‘és un fet del qual encara no m’he acostumat i em meravella la renovació de la gent’. Sobre els primers santjordis recorda ‘jo amagat darrere d’una cadira perquè la policia no em veiés i ara ha canviat molt, sobretot perquè les noves generacions s’han identificat molt amb la festa.


Jordi Sierra i Fabra
comenta que ‘és el meu 41è sant Jordi i quan era petit era el dia que em regalaven llibres i el meu sant i pensava que quan fos escriptor seria fantàstic i he complert el meu somni’. Per Sierra i Fabra ‘ és un dia que et trobes amb els lectors i vegades venen nens carregats amb els meus llibres. Fa set o vuit anys una noia va venir amb setanta llibres i la vaig seure al meu costat i de tant en tant li anava signant’.

Per Victor Amela guanyador del Premi Ramon Llull amb ‘La filla del capità groc’ el Sant Jordi és ‘un dia preciós que comparteixo amb els lectors i aquest any a les signatures incorporo un caragolets que els lectors de la novel·la ho entendran’. Pel recent guanyador del Premio Nadal, Víctor del Árbol destacava la bona sintonia amb els lectors ‘ ho estic vivint amb l’alegria que et dóna gaudir del premi Nadal i la repercussió que té i veure a lectors molt contents perquè senten el premi com a seu’

Per l’escriptora Sílvia Alcàntara, autora d”Olor de colònia’ i Els dies sense glòria’ ‘el Sant Jordi estimula i s’haurien de fer mínim de tres santjordis a l’any’.

Hi ha escriptors que cada any tenen el seu ritual com Care Santos, l’autora de ‘Diamant blau’ ‘el color de la tinta que utilitzo per signar ha de ser blava i d’un blau especial d’una tinta japonesa però també la ploma que utilitzo per escriure’.
Care Santos també abandona cada any un dels seus llibres a la ciutat de Barcelona amb l’esperança que algú el trobi i li expliqui després que li ha semblat.
Care Santos assegura que aquest any per les previsions meteorològiques no ha pogut complir amb un dels rituals de cada any ‘ per Sant Jordi sempre començo la temporada de sandàlies per comoditat però aquest any per les previsions no ho he pogut fer’

Escollir la camisa o el vestit per Sant Jordi és important i l’escriptor Màrius Serra va prometre als seus lector signar amb una samarreta hawaiana perquè ‘Res no és perfecte a Hawaii’ està ambientada a Hawai.  Serra assegura que ‘el Sant Jordi és una festa amb molt soroll i t’has de fer veure, perquè si ets al ball, has de ballar’.

Sant Jordi 2016 - Jenn Diaz
Fa dos anys com a guanyador del premi Sant Jordi la camisa era de color taronja en homenatge a l’editorial Proa. Màrius Serra espera acabar el Sant Jordi amb un Mai Tai.

Per la seva banda Jenn Díaz , autora de ‘Mare i filla’ assegura que ‘porto tota la setmana pensant en quina camisa em posaré i ahir vaig escollir un vestit de flors perquè les dues portades en català i castellà de ‘Mare i filla’ són prou florides’. Per Jenn Diaz aquest és el segon Sant Jordi ‘tinc la confiança que en aquests dos anys s’hagin venut prous llibres meus i no estigui fent dibuixos a la parada’.

El director de cinema J.Bayona també ha estat protagonista d’aquest Sant Jordi acompanyant a Patrick Ness, autor de la novel·la d”Un monstre ve a veure’m’ que estrenarà l’adaptació al cinema el mes d’octubre i espera que els lectors descobreixin la novel·la abans de l’estrena de la pel·lícula.  Per Bayona el Sant Jordi ”sempre és un plaer sortir al carrer i arribar a casa amb una bossa plena de llibres’. Sobre les adaptacions literàries ‘la pel·lícula és un complement del llibre i viceversa perquè l’autor i jo hem trobat un espai on els dos som molt fidels amb el que fem i a la novel·la’

El cuiner Ferran Adrià també ha presentat novetat aquest any i assegura que el 23 d’abril ‘és un dia molt maco i hauria de ser Sant Jordi tot l’any perquè hi ha bon rotllo i la gent està contenta’. Per Adrià el dia de Sant Jordi ‘és el dia on la gent somriu més’.
Adrià assegura que els primers llibres que es van escriure estaven molt relacionats amb la cuina i avui en dia ‘hi ha cuiners que també escrivint i escriptors que cuinen’ però que existeixen molt tipus de llibres de cuina i això és bo per als lectors.

Sant Jordi 2016 - LlibresJesús Carrasco autor de les novel·les ‘Intemperie’ i ‘La tierra que pisamos ha viscut el Sant Jordi ‘amb felicitat perquè el Sant Jordi és una festa única al món i es donen unes circumstàncies especials com la ciutat i la seva llum amb l’olor del mar es creua una atmosfera molt especial. Carrasco assegura que en un dia com avui cal anar amb calçat còmode i trobar un moment durant el dia per poder descansar una estona i veure amics’

Un dels escriptors que sol provocar llargues cues de lectors que volen aconseguir una firma dels seus llibres és Blue Jeans que ha participat en el seu setè Sant Jordi a Barcelona una festa que la viu ‘amb molta alegria i desitjant cada any que arribi el 23 d’abril’. Les seves novel·les soler encapçalar la llista dels més venuts ‘tinc sort que els meus llibres funcionin i cal intentar gestionar-ho perquè ningú es quedi sense signat’

Qui també provoca una allau de seguidors és el dibuixant Francisco Ibáñez que ha destacat que per ell ”és un goig veure a moltes generacions que cada any em vinguin a veure’. També ha destacat l’alegria dels seus lectors ‘sempre venen amb un somriure i per tant si ells són feliços jo també’

Per Andreu Martin aquest ha estat un Sant Jordi diferent perquè ha presentat dues novetats ‘La violència justa’ i les memòries “Ara com ara, tot va bé’ totes dues a RBA. Presentar dues novetats al mateix temps és segons ha declarat l’autor ‘això és fer una mica de trampa perquè és depèn del que vulgui el lector sí li agrada més realitat o ficció’
Martín assegura que ‘el que preval sempre és la ficció i la realitat és un moment que queda enrere i si no fos per la ficció la realitat no assistirà’. L’escriptor de novel·la negra destaca que ‘si la feina de l’escriptor és intel·lectual avui és el dia del treball físic.

Coia Valls autora de la novel·la ‘Etheria’ es mostrava ‘feliç perquè totes les expectatives de pluja s’han esborrat i segur que ho ha fet possible l’entusiasme de tants escriptors, lectors i llibreters perquè al final no plogués’. Com anècdota afirma que ‘cada any em trobo amb una lectora que vaig conèixer amb la primera novel·la i que ha passat una situació de salut delicada i mai se on me la trobaré però per aquest fet per mi fa que el Sant Jordi ja tingui un sentit especial’.

Sant Jordi 2016

El Conseller de Cultura Santi Vila s’ha mostrat optimista amb la celebració d’aquest Sant Jordi ‘es veu amb molta alegria perquè de nou aquesta societat situa la cultura i el món del llibre i la rosa en el centre i això és molt satisfactori’. Precisament aquesta setmana la Generalitat ha presentat l’informe sobre els hàbits de lectura que indiquen un augment del nombre de lectors ‘aquestes dades són molt positives i constata que la nostra societat valora i practica la lectura habitualment i això no ha de suposar baixa la guàrdia’ assegura el conseller que també ha remarcat que ‘les polítiques públiques han d’afavorir i prestigiar no només l’hàbit de comprar llibre sinó de llegir-los’.

Per Montse Ayats presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana també ha fet referència al darrer baròmetre sobre els hàbits de lectura a Catalunya ‘ha pujat els lectors en català fins a un 26,4% però encara ens queda molta feina a fer per créixer engrescar a més lectors’