El president del Gremi d’Editors de Catalunya demana engegar urgentment un pla de foment de la lectura

El Gremi ha fet balanç de la situació econòmica del sector, destacant el paper de l’edició com a sector cultural més important del país.

GremiEditors2b

El seu president, Daniel Fernández, ha destacat en roda de prensa  que “cal engegar urgentment un pla de foment de la lectura” i ha reclamat “incentius directes a la venda de llibres, dotació a les biblioteques i ajudes a l’esforç innovador i emprenedor del sector”.

En aquesta línia, Fernández ha anunciat diverses iniciatives que ja s’estan desenvolupant. Entre elles, l’acord inicial amb l’Ajuntament de Barcelona per aconseguir que la capital catalana formi part de la xarxa de ciutats literàries de la UNESCO.
També ha avançat el compromís dels editors amb l’Administració autonòmica per desenvolupar de manera immediata un pla de foment de la lectura i un pla integral per al sector.
A més, ha destacat la importància de l’establiment per part de l’Administració central d’una Llei de Propietat Intel·lectual, que ha qualificat com a “insuficient” remarcant que “caldrà estar atents a la seva aplicació”.

Catalunya, motor de l’edició.
A Catalunya es concentren 279 empreses, on hi formen part  de forma directa a 4.498 professionals.
Durant el 2013, el sector editorial català va editar 33.446 títols. Actualment, Barcelona colidera amb Madrid l’edició de llibres a Espanya.
Catalunya factura prop del 79% de les obres de literatura i ficció en castellà que es venen a Espanya i el 48% del total de llibres que consumeix el mercat espanyol.
Pel que fa al consum cultural a Catalunya, les xifres d’hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya durant el 2013 indiquen que més del 65% de la població catalana major de 14 anys llegeix llibres (almenys trimestralment). Aquest índex de lectura de llibres a Catalunya augmenta any rere any, però encara està per sota de la mitjana europea.