El sector editorial reivindica un pacte d’Estat per contribuir a la creació de nous lectors, la protecció a la creació intel·lectual i mesures de suport a les llibreries.

El Gremi d’Editors de Catalunya en la tradiiconal roda de premsa prèvia al lliurament dels premis de la Nit de l’Ediicó ha reclamat que s’activin els plans de foment del llibre i de la lectura aprovats per les tres administracions de l’Estat ara fa un any, la implementació dels quals ha quedat encallada durant el 2018.

Aquests plans inclouen mesures estratègiques importants com a accions de foment de la lectura a escoles i municipis, la renovació i creixement dels fons de les biblioteques publiques, suport a la internacionalització, ajuts a les llibreries i defensa dels drets d’autor i de la propietat intel·lectual, entre d’altres.

El Gremi creu que cal adoptar un gran pacte d’Estat  per fomentar l’afició per la lectura des de l’escola, de protegir la creació intel·lectual i donar un clar suport a les llibreries com a agents culturals.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, assenyala que  ‘’els responsables públics haurien d’entendre que frenar accions estratègiques per fomentar l’afició per la lectura i endarrerir mesures de fons que impulsen tota la cadena de valor del llibre, des dels escriptors a les llibreries, és negar eines a la societat per accedir a la cultura, o, el que és el mateix, pel seu progrés social i pel desenvolupament dels seus ciutadans.’’

UN SECTOR EDITORIAL EN CREIXEMENT

El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha fet també una valoració positiva de l’evolució del sector editorial  ‘ ‘’espera que acabi tenint un creixement positiu per cinquè any consecutiu i que la campanya de Nadal i la de Reis esdevingui l’impuls definitiu’’.

El llibre en paper segueix sent el principal motor d’activitat del sector editorial ja que suposa prop del 95% de les vendes mentre que el llibre digital representa el 5% restant. Tot aquestes dades ‘’la darrera enquesta d’hàbits de lectura a Catalunya indica que al voltant del 20% del lectors ho fan en suport digital’’ segons Tixis

LA PIRATERIA SUMA 419 MILIONS DE DESCÀRREGUES DE LLIBRES L’ANY

Malgrat els avençons per lluitar contra la pirateria, gràcies a una esmena a la Llei de la Propietat Intel·lectual recentment aprovada al Congrés i que ara ha de passar el tràmit al Senat que permetrà tancar aquelles pàgines webs que incompleixin reiteradament la legislació allotjant continguts il·legalment, les xifres de descàrregues segueixen sagnants. Segons la darrera enquesta de la Coalición de Creadores, en el darrer any es van produir 419 milions de descàrregues il·legals de llibres. Aquest volum suposa un lucre cessant de 200 milions d’euros.

El president del Gremi d’Editors de Catalunya ha senyalat que calen molts més recursos perquè el Ministeri de Cultura desencalli les denúncies contra les pàgines webs il·legals. Aquest 2018 cap de les denúncies presentades a la Secció II de la Propietat Intel·lectual s’han començat a tramitar.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here