Ferran Garcia, Santiago Eximeno, N. K. Jemisin, Emily St. John Mandel, Roser Cabré-Verdiell, Marina Tena Tena, Octavia E. Butler, Albert Font, Víctor Sellés i Rosa Fabregat entre els premiats de la tercera edició.

El 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, ha posat engunay el focus en el debat entre utopies i distopies, el canvi del terror literari a l’audiovisual i la renovació de la fantasia èpica. La tercera edició celebrada a la Fabra i Coats ha compta amb la presència deSteven Erikson, Brandon Sanderson, Ann Leckie, Ada Hoffman, David J. Skal, Tim Pratt, Mariana Enríquez, Camila Fabbri, Wu Ming-Yi i Jay Kristoff.

El Festival 42 de Gèneres Fantàstics ha reconegut la millor collita literària de l’any, en les seves diferents categories, tant en llengua catalana com castellana. L’edició d’enguany ha sumat una nova categoria a la millor obra publicada en literatura juvenil en castellà, després d’haver incorporat la categoria en llengua catalana la passada edició.

Els guardonats dels Premis 42 en l’edició 2023 

Premi 42 a la millor obra original en català 2023: Guilleries, de Ferran Garcia (Males Herbes).
El jurat ha destactat la demostració que amb la mirada adient, tot a la vida pot ser gèneres fantàstics. “Per elevar el nostre imaginari popular a la categoria de mite. Pel seu virtuosisme fent servir l’oralitat com a estructura de la narració. Per fer servir l’atmosfera per crear un escenari asfixiant i grotesc que apel·la als sentits i provoca incomoditat. “Una història que podria guanyar qualsevol premi al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges”. “Una novel·la que t’aboca al precipici de la naturalesa humana”.

Premi 42 a la millor obra original en castellà 2023: Lancolía, de Santiago Eximeno (Dilatando Mentes).
Perquè, meitat crítica social, meitat compto galàctic, aquesta obra és tot un viatge literari per la ment de l’autor i les seves idees sobre la fe i la societat. Perquè aquesta novel·la suposa horror còsmic en estat pur, en una travessia sense un clar destí, però amb un trajecte terrorífic.

Premi 42 a la millor obra traduïda en català 2023: La cinquena estació (La Terra Fragmentada  I), de N. K. Jemisin (Mai Més).
Per la seva capacitat de construir un worldbuilding original, consistent i coherent, que sosté i alimenta els personatges i la trama. Per l’habilitat amb què desdibuixa les fronteres entre gèneres i juga amb les convencions de la fantasia i la ciència-ficció. Per la seva narrativa, addictiva i accessible, malgrat la seva complexitat i les nombroses capes que presenta

Premi 42 a la millor obra traduïda en castellà 2023: El mar de la tranquilidad, de Emily St. John Mandel (Ático), amb la traducció d’Aitana Vega.
Perquè descriu l’efecte papallona dels viatges en el temps de manera deliciosa i plena d’autoreferències, amb un resultat elegant i plenament satisfactori.

Premi  42 Revelació en català 2023: Roser Cabré-Verdiell, autora d’AIOUA (Males Herbes).
Per l’habilitat amb què fa servir el llenguatge per construir una realitat onírica que qüestiona qualsevol classificació fàcil de gènere fantàstic.

Premi 42 Revelació en castellà 2023: Marina Tena Tena, autora de Nos devoró la niebla (Insólita).
Per abordar el duel davant una tragèdia familiar i social. Per crear una atmosfera inquietant que embolcalla la història i on res és negre o blanc, sinó gris com la boira. Per la seva exploració del trauma col·lectiu que descobreix les implicacions socials dels monstres en l’àmbit rural.

Premi 42 al millor clàssic traduït al català 2023: Imago, d’Octavia E. Butler (Mai Més), amb la traducció d’Ernest Riera.
Per demostrar com construir personatges que ens sacsegen, ens incomoden i ens conviden a reflexionar. Per aconseguir treure els lectors de la seva zona de confort evitant efectismes i dreceres narratives. Per la seva mirada dels col·lectius oprimits o marginats socialment i el plantejament de punts d’unió amb la resta de la societat.

Premi Alba 42 a la millor obra juvenil  en català 2023: L’Hereu de la mort, d’Albert Font (Obscura).
Per la seva originalitat a l’hora de construir un imaginari mitològic propi. Per la seva voluntat d’ampliar els horitzons de la fantasia clàssica. Per la seva ambició en la creació del worldbuilding, els personatges i les trames.

Premi 42 a la millor obra juvenil en castellà 2023: Fantasmas de verde jade, de Víctor Sellés (Obscura). La novel·la
La novel·la, segons el jurat presenta “als irregulars de Baker Street a través d’un tamís de màgia i ectoplasma”.

Premi 42 Honorífic 2023: Rosa Fabregat.
Per ser una de les pioneres de la ciència-ficció catalana, obridora de portes i “impulsora de les primeres passes del gènere al nostre país”.

Fotografies ICUB.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here