“Decla­ració d’invencions” és el seu primer llibre.

Ricard Sunyol és llicenciat en Cinema i Televisió per la Blanquerna – Universitat Ramon Llul i, treballa a Codea Studio, agència de publicitat de la qual és soci fundador i director creatiu. Ha rebut formació a l’Es­cola Bloom i ha publicat un relat a la revista Branca.

El jurat del premi ha decidit premiar l’obra de Sunyol per l’originalitat de la veu i l’estil que travessa tot el conjunt de l’obra; també per l’experimentació formal i sonora i el joc amb el llenguatge. El jurat vol destacar també la notable qualitat de les obres d’enguany.

 

Declaració d’invencions és un recull de relats que cre­men la llengua, escrits en contra d’una concepció exces­sivament sentimental i ordenada de la literatura. Contes iconoclastes empeltats d’una escriptura lúdica, que juguen amb el llenguatge i les formes narratives per sotmetre temes com ara les implicacions polítiques de la mirada, la violació, el fracàs, la ficció televisiva contemporània, les relacions —fins i tot criminals— entre pares i fills o elcombat entre poètiques i formes diferents d’entendre la vida.

Unes instruccions estranyament espirituals sobre com hauríem de caminar, dos amics que s’expliquen batalle­tes surrealistes i emboirades de fum d’haixix, la història d’un sensesostre embriac, mite i símbol de tot i de res, o la desesperació d’un entomòleg que intenta escatir per què el seu pare xiula a totes hores; aquestes són algunes de les històries del recull, gairebé sempre tenyides per les múltiples implicacions inherents al fet mateix, al com i al perquè de narrar.

Amb els seus relats plens d’un humor absurdíssim, tan rialler com truculent, Declaració d’invencions ens en­fronta a un món cada cop més inhòspit, que no deixa de donar-nos motius per explicar històries que ens glacin un somriure a la cara.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here