El circ romà de Santiago Posteguillo

L’escriptor publica  ‘Circo Máximo’, la segona part  de la trilogia sobre l’emperador Trajà.

circo-maximo

El nom de Santiago Posteguillo s’ha consolidat com un dels autors de novel·la històrica  més destacats.
Després de la trilogia sobre Escipió amb els lliuraments , Africanus: el hijo del consul,  Las legiones  malditas  i La traición de Roma (Ediciones B) , Posteguillo ha tornat a la Roma imperial amb una nova trilogia sobre l’emperador Trajà.
De moment ja ha publicat dos lliuraments que sumen més de 2.200 pàgines i que suposen un homenatge a l’emperador romà nascut a Hispania. De fet, ja ho va fer amb la trilogia Escipió   al recuperar el  personatge de Publio Cornelio Escipió 

La combinació d’entreteniment i divulgació sempre han acompanyat les novel·les de Posteguillo i demostra a cada novel·la el seu  coneixement sobre la història romana, posant  de manifest el  gran treball de documentació prèvia.

Santiago PosteguilloMarc Ulpi Trajà va néixer a Itàlica (Sevilla) i va ser el primer emperador nascut fora de Roma. Va destacar per la construcció de grans obres a Hispània i també per expandir l’Imperi fins al seu màxim històric, més enllà del Rin, del Danubi i de l’Eufrates.
Trajà va ser un emperador  que va dedicar grans esforços a lluitar contra la corrupció de les classes dirigents romanes  i per deixar clara la seva transparència, fins i tot publicava les despeses de la família imperial.

La novel·la Los asesinos del emperador (Planeta) es centrava  en els inicis de la vida de Trajà i dels problemes polítics i socials que vivia Roma en aquella època amb guerres civils, la construcció de l’Amfiteatre Flavi (el Coliseu), l’erupció del Vesuvi i l’auge dels primers cristians.

A Circo Máximo (Planeta), Posteguillo narra les batalles a les  Guerres Dàcies, comparables en importància amb les Guerres de les Gàl·lies de Juli Cèsar, segons ha destacat l’escriptor.
Capítol a part mereixen les escenes de les carreres de quàdrigues descrites a la novel·la, protagonitzades per l’auriga Celer i els seus cavalls liderats per Níger.
Per a Trajà, oferir els millors espectacles als ciutadans de Romà també era una de les seves prioritats.

El mateix Trajà assegura a una jove Menenia  que “la vida es como un enorme Circo Máximo: siete vueltas, catorce giros, y en cada giro nos jugamos la propia vida, en cada decisión que tomamos o que otros toman por nosotros, sólo que la carrera va tan rápido que no tenemos casi nunca tiempo para pensar. Pero la victoria en la vida no es para el que llega primero, sino para aquellos que consiguen llega a la última vuelta, al último giro y sobrevivir”.

Circo Máximo inclou un glossari de termes llatins, l’arbre genealògic de la família imperial de Trajà, planells de Roma i de la Dàcia a més de mapes sobre les batalles narrades a la novel·la.

La tercera part de la trilogía  podria estar enllestida l’any 2015. Tenint en compte el gran  procès de documentació i escriptura, cal coure a foc lent el desenllaç final de la trilogia.