L'illa dels llibres

Donna Leon escriu un carta al seu personatge Guido Brunetti després de compartir 30 novel·les

L’escriptora publica “Esclaus del desig” (Edicions 62 /  Seix Barral), la novel·la número trenta protagonitzada pel popular comissari Brunetti.

Donna Leon (2016)

A petició de l’editorial Seix Barral, l’escriptora Donna Leon s’adreça per mitjà d’una carta al personatge que va crear ara fa trenta anys i que l’ha acompanyat durant tots aquests anys a més de convertir-la en una de les autores de referència del gènere negre. Donna Leon és el que és gràcies a Brunetti, però el comissari italià sense Donna Leon no seria res. Sigui com sigui, han estat els lectors els que han permès que la trajectòria literària de Brunetti i Donna Leon continuï i amb més força que mai.


Benvolgut Guido:

Bé, aquí estem trenta anys després i encara continuem junts. Estic molt feliç per haver-te ajudat a conèixer a tanta gent interessant al llarg d’aquests anys i em disculpo pel desconcert que et vaig causar quan vas descobrir que molts d’ells eren uns criminals i uns mentiders. Espero que també haguessin bones persones per poder compensar a tants villans.

Me les he arreglat per a mantenir als teus fills allunyats de les drogues i de les males companyies, almenys fins ara. I l’interès de la teva filla per la ecologia és una cosa que podeu sentir-vos molt orgullosos tant el tu com ella.

T’he donat una muller, que malgrat ser una mica snob, és divertida i comprensiva. !I una meravellosa cuinera!. Així que, si us plau, continua admirant-la.

A més, he compartit amb tu els llibres que anava llegint mentre escrivia, perquè tu també poguessis llegir-los.
I, encara que adoro l’òpera barroca, no t’he fet anar a l’òpera més de dues tres vegades.
Has canviat d’opinió en alguns aspectes al llarg d’aquest temps. Recorda quan tractaves el canvi climàtic com si fos una broma i anomenaves als teus fills “els policies de l’aigua” perquè t’obligaven a dutxar-te ràpid. Bé, ara ets un convers i un creient. Veritat?
Després de veure les coses que has vist en molts dels llibres sobre com la terra està sent contaminada i ferida.
I, per fi, encara que vaig necessitar trenta llibres per a aconseguir-ho, finalment vaig assenyalar els radicals i estúpids que són els teus recels contra la gent del sud.

Em sento alleujada perquè vas poder veure la veritat i et vas avergonyir en adonar-te de com et cegaven els teus prejudicis.

Donna Leon
Venècia, juny 2021

 

 

Exit mobile version