L’editorial Navona publicarà a la tardor l’obra que ha estat trobada per casualitat

José Colmeiro, professor de Filologia Hispànica de la Universitat d’Auckland (Nova Zelanda), i expert en l’obra de Montalbán ha estat la persona que va descobrir l’obra inèdita. Es tracta de la primera novel·la que va escriure Montalbán i que ha estat inèdita fins ara. Colmeiro va descobrir per casualitat la novel·la entre els documents del denominat Fons Manuel Vázquez Montalbán (on es guarda tota l’obra de creació literària de l’escriptor), dipositat a la Biblioteca de Catalunya. El material, que havia estat lliurat per la família de l’escriptor en 2016, no havia estat posat a la disposició dels estudiosos fins a 2020, una vegada finalitzat l’extens treball de catalogació. No va ser després de la fi de les restriccions de la pandèmia que el professor Colmeiro va poder desplaçar-se a Barcelona i realitzar l’extraordinari descobriment.

La novel·la estava en una de les caixes del Fons, catalogada amb l’etiqueta “1962-1965”, nota que certifica que efectivament estem davant la seva primera obra literària. En aquells dies, Manuel Vázquez Montalbán només havia publicat un llibre d’assaig, Informe sobre la información (1963), i quedaven alguns anys perquè publiqués la seva primera obra de poesia (Una educació sentimental, 1967) i les seves primeres obres de narrativa (Recordando a Dardé, 1969, y Yo maté a Kennedy, 1972).

La novel·la, que es publicarà per primera vegada a la tardor, es va presentar al premi Biblioteca Breve, com certifica la primera pàgina del manuscrit trobat, que no va guanyar.

L’obra va quedar apartada i segons fons de l’editorial en un comunicat, el mateix Vázquez Montalbán mai va parlar d’ella, i la seva família tampoc va tenir mai notícies de la seva existència. Per a Daniel Vázquez Sallés, fill de Vázquez Montalbán, responsable de la gestió de la seva obra i també escriptor, es tracta d’una troballa fonamental per a entendre l’obra del seu pare i una novel·la que li ha recordat als seus millors textos. Per a José Colmeiro, que va trobar el manuscrit i que s’encarregarà de l’edició de l’obra, “representa una fascinant caixa negra de l’escriptor, que avança en forma embrionària les preocupacions, temes i obsessions que haurà de desenvolupar al llarg de la seva prolífica i variada carrera literària”. Per a Ernest Folch, editor de Navona, l’editorial que publicarà el manuscrit, ens trobem davant “un dels esdeveniments editorials més importants dels últims anys”.

Des de Navona asseguren que la “novel·la narrada en primera persona, on el protagonista és clarament un alter ego del mateix autor, que es converteix en una crònica fascinant dels anys 60 a Barcelona, un retrat mordaç i despietat de la societat barcelonina de l’època, on apareix amb cruesa la vida a la presó i la lluita en la clandestinitat del mateix Vázquez Montalbán. El text és una troballa de màxima transcendència perquè dona claus de la vida del mateix escriptor i anticipa ja el seu estil madur i inconfusible, amb la seva àcida ironia i la seva insubornable crítica social, així com el talent literari que apareix per primera vegada aquí en la seva màxima esplendor; característiques que l’han convertit en una de les grans veus de la literatura espanyola i europea del passat segle.”

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here