L’autor nord-americà ha estat guardonat amb el premi Pepe Carvalho 2017.

Dennis Lehane ha rebut el premi Pepe Carvalho en la dotzena edició del festival BCNegra. L’autor ha reconegut no conèixer massa l’obra de Manuel Vàzquez Montalban. Per a Lehane, ‘hi ha autors que s’arrelen a les seves societats d’origen i no són traduïts a altres llengües com succeïx amb Elmore Leonard’.
Assegura conèixer la llegenda de Montalbán i que en converses amb els anteriors premiats ‘tots ells reconeixen el gran honor que és rebre aquest guardó’.

Tot i ser la primera vegada que visita la ciutat de Barcelona, Lehane ha recordat en roda d epremsa que l’any 1992 va passar uns dies a Madrid però llavors el van fer fora de l’hostal on s’allotjava.
Ara, assegura que ‘les coses han canviat, hem donen un premi, em paguen un viatge i l’hotel… fet que ho trobo una mica surrealista’.

El jurat del premi Pepe Carvalho format per Antoni Iturbe, Andreu Martín, Rosa Mora, Daniel Vázquez Sallés, Sergio Vila-Sanjuán i Paco Camarasa consideren que “Dennis Lehane, tant a través dels seus personatges Patrick McKenzie i Angie Gennaro, com en les seves altres novel·les i relats, fa una dissecció i aprofundeix en el comportament de la complexa societat nord-americana actual. Són Dorchester o Boston, però als carrers de Dennis Lehane hi ha també els nostres carrers, els nostres barris i ciutats. Llegint Dennis Lehane, tal i com passa també amb Manuel Vázquez Montalbán, coneixem millor les nostres comunitats, gràcies a la seva capacitat narrativa i el seu domini de la paraula”.

Dennis Lehane va néixer el 1965 a Dorchester, un barri particularment conflictiu de Boston, i és el més jove de cinc germans d’una família d’origen irlandès. Va descobrir la seva vocació com a escriptor a l’Eckerd College, un centre universitari a Tampa Bay, Florida, i més tard va realitzar un curs d’escriptura creativa a la Universitat Internacional de Florida.

Amb catorze anys tenia clar que volia ser escriptor perquè no sabia fer res més. L’autor de ‘Mystic River’ afirma que ‘ molts artistes acaben en el món de les arts perquè no serveixen per a res més’ però ‘ em sento molt afortunat perquè em paguen per la feina que faig’.

Moltes de les seves novel·les estan inspirades en el seu barri de naixement a Boston on assegura que les seves novel·les han estat ben rebudes perquè sempre ha tractat la part més força però també la més meravellosa.
Va debutar el 1994 amb la novel·la ‘A Drink Before the War’ traduïda al castellà amb el títol ‘Un trago antes de la guerra’, on va introduir la parella de detectius privats de Boston formada per Patrick Kenzie i Angela Gennaro.

La darrera novel·la de l’autor nord-americà ‘Ese mundo desparecido’ (Salamandra) tanca la trilogia sobre el personatge de Joe Coughin i està ambientada als Estats Units dels anys 40. L’època que més fascina a Lehane són els anys 20 ‘perquè socialment és molt interessant amb una batalla entre els rics i els pobres i sobretot des del punt de vista de vestuari, cotxes i bàsicament perquè tothom fumava’.

Dennis Lehane compta amb una obra força reconeguda en l’àmbit del gènere negre on destaquen les novel·les ‘L’entrega’, ‘Gone, Baby, Gone’, ‘Mystic River’ i ‘Shutter Island’ que han estat adaptades al cinema entre d’altres per Clint Eastwood, Ben Affleck i Martin Scorsese. Malgrat que el nombre d’adaptacions de la seva obra assenyala que no veu les seves novel·les com un producte audiovisual ‘mai penso quan escric des del punt de vista d’un guió o adaptació’.
 Preguntat sobre la seva opinió com a autor de les adaptacions al cinema de la seva obra assegura que ‘no pots ser autor de l’obra i jutge al mateix temps’ tot i que també assenyala que quan l’adaptació és molt dolenta ‘llavors tens la noció que és una porqueria’.

Les sèries de televisió han millorat molt en els darrers anys i es viu un fenomen global amb molt bones propostes com ‘Breaking Bad’, Boardwalk Empire’ o ‘The Wire’ on Lehane ha escrit alguns guions. Per l’autor nord-americà actualment ‘estem vivint l’època daurada de la televisió’, fet que el converteix en el millor mitjà per la narrativa literària’. Ara els espectadors volen veure com es desenvolupa una trama en diversos capítols interconnectats En aquests moments es troba en el procés d’adaptació de la novel·la ‘Mr Mercedes de Stephen King en una sèrie de televisió.

Tot i els guions que ha escrit i les adaptacions cinematogràfiques, Lehane no es mostra temptat a dirigir una pel·lícula.

Sobre l’actualitat política nord-americana, Lehane assegura que ‘son temps molt preocupants i incerts però que confia en el sistema “És un sistema que estableix que si no ens agrada el que està passant en dos anys podem escombrar, i eliminar i treure el Senat i el Congrés”. Al mateix temps també destaca que gràcies al sistema en quatre anys es pot canviar de president. Els moviments i canvis polítics actuals es deuen segons el seu parer per un fenomen global i no exclusivament als Estats Units. Holanda, Anglaterra o molt possiblement a França.
Per Lehane existeix  “un moviment pendular cap a l’extrema dreta per pors profundes en temes com el terrorisme, la crisi i la immigració”. Per aquest motiu es mostra expectant però també esperançat ‘esperant que arribin els àngels bons per tornar a agafar el bon camí’.
Sobre si Donald Trump podria protagonitzar una de les seves novel·les, ho té molt clar ‘no el posaria perquè ningú es creuria un personatge així’.

La propera novel·la de Dennis Lehane es publicarà a la primavera del 2018, tot i que l’edició en anglès es publicarà el mes de març amb el títol de ‘Since we fell’.
L’autor ha destacat que és un thriller ambientat en l’actualitat a la ciutat de Boston amb una protagonista que pateix agorafòbia i té sospites que el seu marit és infidel, però té dificultats per demostrar-ho perquè no pot sortir de casa.

De moment les pròximes novel·les seguiran aquesta línia i estaran ambientades en l’actualitat. ‘ penso que amb les noves tecnologies s’obre un camp fèrtil per a la novel·la negra i estic observant totes les possibilitats de seguiment que t’ofereix un telèfon mòbil’