Continuen els actes de l’any Amat-Piniella

Entre els actes previstos hi ha exposicions, una obra de teatre i la  publicació d’una novel·la inèdita.

amatpiniella

Supervivent al camp de concentració de Mauthausen, Joaquim Amat-Piniella és autor del clàssic K L Reich, un testimoni dur sobre el patiment i l’horror dels camps de concentració nazis, que l’autor va escriure un any després de l’alliberament.  El 15 d’octubre de 1963 es publicava la primera edició catalana de K.L. Reich.

Diversos actes serviran per commemorar els 50 anys de la novel·la i el centenari del naixement de l’escriptor català.

El dia 1 d’octubre el Born Centre Cultural oferirà   una versió dramatitzada de K.L. Reich a càrrec d’Ivan Padilla. L’obra es va estrenar  el passat 25 d’abril al Teatre Kursaal de Manresa.
KL Reich o “Konsentrations Lager Reich”, e ra el segell que s’estampava en tots els materials que es podien trobar en un camp de concentració nazi, un món de misèria, repressió i mort que va conèixer en primera persona Joaquim Amat-Piniella.

amat_piniellaEl  Museu d’Història de Catalunya acollirà del  15 d’ octubre de 2013 al 6 de gener de 2014 l’exposició “Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci”, acompanyada del fons fotogràfic Francesc Boix.
L’exposició ofereix un  recorregut per les quatre grans etapes històriques de la seva vida: la República, la Guerra Civil, l’exili i la deportació, i l’exili interior i el franquisme.
Joaquim Amat-Piniella: escriure contra el silenci”, recull  documents fins ara inèdits, entre els quals destaquen diferents cartes escrites des del front de guerra, o un exemplar de la novel·la El casino dels senyors dedicat i signat per Amat-Piniella el 2 de gener de 1960, moments abans de ser expulsat de Manresa per un dirigent falangista.

També cal destacat els actes organitzats Òmnium Gironès amb el cicle de xerrades dedicades a l’escriptor català.
El cicle “Ara Amat: l’escriptor i el resistent”, organitzat per la Casa de Cultura, els dies 20 de setembre, 18 d’octubre i 22 de novembre.:

-20 de setembre amb la conferència que portarà per títol K. L. Reich, com donar testimoni a Catalunya amb Xavier Pla i Ivan Padilla

-18 d’octubre, la segona taula rodona amb el nom de Tornar a la vida les altres novel·les de Joaquim Amat-Piniella comptarà amb la presència de Maria Bohigas, Guillem Frontera i Maria Jaén.

-22 de novembre, el cicle es tancarà amb Marta Marín (traductora a l’anglès de K. L. Reich), Enric Berenguer (psicoanalista especialitzat en literatura concentracionària) i Francesc-Marc Álvaro que debatran sota el títol de Més enllà de les reflexions de K. L. Reich

Aquests actes d’òmnium Gironès compten amb la col·laboració de la Universitat de Girona, la Diputació de Girona i la Casa de Cultura.

Club Editor publicarà la novel·la postuma.
Per la seva banda l’editorial Club Editor ho commemora amb una nova edició de K.L. Reich, que ofereix l’original íntegre amb un estudi de Marta Marín-Dòmine i un apèndix que inclou els informes de censura i les cartes entre Amat-Piniella i el seu editor Joan Sales.
També publicarà el mes d’octubre  la novel·la pòstuma de Joaquim Amat-Piniella, La clau de volta, fins ara inèdita.