Contes de 10 – ‘5×2’ per Coia Valls

L’escriptora Coia Valls autora de ‘La cuinera’, ‘El mercader’, ‘Amor prohibit’ entre d’altres novel·les publica un relat inèdit amb motiu dels 10 anys de L’Illa dels Llibres

Coia Valls illa dels llibres

5×2

Recordo que de petita, el papa sempre em deia que havia d’aspirar al 10. A mi se’m regirava l’estómac i podia sentir un nus a la gola que no em permetia engolir la saliva. El 10 era el màxim, una fita que no creia al meu abast. Només amb el pas dels anys vaig entendre el veritable significat del seu missatge. Apuntar alt, no posar-se límits, creure en tu i no renunciar als somnis. Era important no oblidar que només és impossible allò que no intentes.

A poc a poc les ensopegades es van convertir en oportunitats per aprendre i vaig fer meu el repte. Desempallegar-me de la falsa modèstia va ser un objectiu a combatre i el nombre temut, per inaccessible, va donar pas a l’esforç que em permetria assolir el vèrtex. El més meravellós, però, era que un cop a dalt sempre hi havia un cim més elevat al qual enfilar-se. El més sorprenent… Que durant l’ascensió, a cada replà, una lliçó m’esperava per ser apressa. Sens dubte, el més gratificant, era la companyia. Ningú no pot fer el cim sense uns bons companys de viatge i la travessia és una tasca d’equip.

Els aficionats al Tarot saben que el 10 simbolitza la roda de la fortuna i condueix a l’evolució perquè cada gir de la ruleta porta a una nova oportunitat. Els futboleros l’associen a grans figures, com ara Pelé, Maradona o Messi. Els astròlegs a Capricorn, el signe que correspon a la Casa X; la de la glòria, el prestigi. També s’usa com a base a la notació científica i a la Bíblia hi apareix freqüentment com a número d’un tot complet: els 10 manaments, les 10 plagues egípcies, les 10 verges…

Jo vaig trigar a comptar sense fer servir els 10 dits de les mans, en fer-ho em vaig descobrir les ales i el 10 va aparèixer com una promesa.

Coia Valls,2016