Comencen els actes de l’any Joana Raspall

Joana Raspall és una de les veus destacades de la  poesia infatil en  català.

Foto: Marc Vila

L’any 2013 serà també l’any Joana Raspall i per aquest motiu s’organitzaran diverses activitats per destacar la figura de la poetessa catalana per tal de commemorar el centenari del naixement de l’escriptora santfeliuenca.

Parlar de poesia infantil en català és parlar de Joana Raspall. No va ser  fins l’any 1981 quan es va publicar el seu primer llibre de poesia infantil i juvenil.
Nascuda l’any 1913 encara avui en dia segueix en actiu i oferint sobretot als més petits la seva poesia.
Raspall ha rebut diversos premis com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2006 per la seva continuada activitat en favor de la llengua i la cultura catalanes

L’Ajuntament de Sant  Feliu de Llobregat va aprovar el 26 de juliol  per unanimitat declarar el 2013 Any Joana Raspall.

La Comissió de l’Any Joana Raspall treballa en la confecció dels diferents actes commemoratius per divulgar la vida i l’obra de Raspall amb l’objectiu que la celebració no sigui només un fet puntual sinó que tingui el màxim de transcendència possible.

Aquesta Comissió vol implicar el màxim nombre d’entitats i personalitats del món cívic i cultural en les diverses activitats que es portin a terme. Un dels primers actes

El primer acte  va comptar amb la presència de Miquel Desclot amb una conferència sobre El llegat poètic de Joana Raspall:  És també el designi que la va portar a conrear un gènere fins aleshores ignorat per tothom —o quasi—, que se li va revelar necessari i urgent: el de la poesia per a infants. Ho diré amb paraules seves, extretes d’una entrevista de l’any 2006: “Més tard em vaig dedicar al que creia que feia més falta: la poesia infantil, ja que em vaig trobar que a les escoles no sabien recitar ni llegir versos en català ni en castellà. En adonar-me’n, em vaig dedicar a escriure versos per als nens. A més a més, ho combinava fent teatre infantil.” Joana Raspall, doncs, es va posar a escriure poesia i teatre per a infants per un veritable sentiment de necessitat; no es tractava d’una necessitat individual, íntima, és clar, sinó d’una necessitat social experimentada vivament, i en definitiva, per tant, també personal.  Així va aparèixer, l’any 1981 (quan l’autora tenia, atenció, seixantavuit anys!), el seu primer llibre de versos per a infants: Petits poemes per a nois i noies.

L’editorial El Cep i la Nansa, s’ha encarregat àmpliament de difondre la seva obra, especialment a El meu món de poesia. Es tracta d’un llibre de Joana Raspall que compta amb il·lustracions de Pere Cabaret i que recull poemes, alguns inèdit de la poetessa catalana.
El meu món de poesia inclou un DVD amb poesies animades i recitades per Joana Raspall.