Aquest dimarts s’anunciarà l’obra guanyadora del premi International Booker 2023. La novel·la “Boulder” d’Eva Baltasar està entre les novel·les finalistes.

Segueix l’acte a L’Illa dels Llibres

 

Guanyi o no guanyi “Boulder”, el fet d’estar entre les cinc obres finalistes ja és tot un premi. No només per a l’escriptora Eva Baltasar i a l’editorial Club Editor amb Maria Bohigas al capdavant.
Ser finalista del premi International Booker 2023, és un premi a la literatura catalana, perquè Eva Baltasar és la primera escriptora catalana que aconsegueix ser nominada i formar part de les obres finalistes. La traducció a l’anglès publicada a l’editorial londinenca And Other Stories amb traducció de Julia Sanches ha fet possible que la novel·la estigui nominada al International Booker.

Aquest vespre a Londres es donarà a conèixer l’obra guanyadora i es podrà seguir per streaming.

L’International Booker Prize s’atorga anualment a la millor obra de ficció d’arreu del món que s’hagi traduït a l’anglès i s’hagi publicat a Regne Unit i Irlanda. Premia autors i traductors a parts iguals: 50.000 lliures a repartir entre els guanyadors i 5.000 entre els nominats a la shortlist. El guardó ha premiat a destacats autors com Alice Munro, Ismaïl Kadaré o Philip Roth.

Fa un mes, en plena celebració de Sant Jordi, Eva Baltasar comentava a L’Illa dels Llibres “estic contenta que un llibre en català, estigui allà i que ara hagi més atenció per a la literatura catalana.”. Baltasar confessava viure amb “Amb molta alegria i molt d’agraïment per a tothom que ha contribuït al fet que “Boulder” hagi pogut arribar fins aquí”. Sobre si finalment “Boulder” aconsegueix endur-se el premi International Booker 2023, assegurava que “Pot passar qualsevol cosa i la meva editora, la Maria Bohigas em comenta que si arribo a ser la guanyadora, potser em ruixarà tota de cava. Em faria molta il·lusió.”
Preguntava sobre el que han valorat de l’edició anglesa recordava “veig que es valora molt la feina que faig amb el llenguatge, un fet que per mi és una feina que m’ocupa moltíssimes hores i em satisfà molt que valorin això”.

 

L’editora Maria Bohigas assenyala que “Boulder” ja ha fet història i ha fet “un pas endavant per a tota una literatura. Al voltant de l’Eva Baltasar hi ha autores que estan fent obres molt bones i que reben un reconeixement com la Irene Solà o la Mònica Batet, que fan que la literatura no sigui una activitat marginal i que continuï sent un lloc de trobada.
Tot això, fa un paisatge poderós i, per tant, és una alegria que aplega a molta gent.”

Sobre Eva Baltasar i la seva obra, Bohigas confessava “Quan publiques autors inèdits, encara que no ho confessis, sempre tens el somni que algun dia trobaràs algú que volarà i que farà una obra que tindrà un pes important i tu tindràs el privilegi d’acompanyar.”
Club Editor a través d’una nota de premsa i tot esperant el veredicte final del jurat recorden que “Eva Baltasar i a la seva Boulder que fan camí pel món. Capgirant un dels lemes d’Incerta glòria, perdi qui perdi elles ja han guanyat.”.

Autora de poemes i després d’haver publicat diversos poemaris, Eva Baltasar, sorprenia a principis del 2018 amb una primera novel·la, ‘Permagel’. L’obra va aconseguir lectors i unes bones crítiques aconseguint guardons com el Premi Llibreter i el Premi L’Illa dels Llibres l’any 2018.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here