Comanegra publica l’1 de febrer la tercera edició revisada de la novel·la amb les últimes esmenes que va deixar anotades l’escriptor amb coberta de l’il·lustrador l’Oriol Malet.

Després de fer-se amb drets d’edició de Cavalls salvatges, Formentera Lady, La serp i El Ciclop, l’editorial Comanegra anuncia la publicació de “Cavalls salvatges l’1 de febrer.

La novel·la, 23 anys després de la seva primera publicació, encara continua vigent i es considera el retrat literari més important de l’anomenada “generació dels pringats”, que és com anomenava Jordi Cussà  als que van travessar els anys de màxima popularització de l’heroïna als Països Catalans.

De Cavalls salvatges, serà la tercera edició que es publiqui: l’original de l’any 2000 ja va ser revisada el 2016 i publicada per L’Albí, i aquesta incorporarà un bon nombre d’esmenes que Cussà va fer sobre aquesta segona edició.  Fonts de Comanegra asseguren que la revisió de Cavalls salvatges que han treballat està datada el novembre del 2018.

Es tracta d’un exemplar de la segona edició que conté anotacions de treball per a l’adaptació posterior que faria per al còmic i una sèrie de correccions d’importància considerable.  D’aquestes revisions  “es refà algun paràgraf, es canvia el títol d’un capítol, es perfila la construcció d’unes quantes frases (alguna, directament, s’elimina), es revisen noms i dates, s’arrangen una colla d’errors ortogràfics i s’hi fan canvis de puntuació. Encara s’hi introdueix algun neologisme i algun dels jocs lingüístics marca de la casa, i s’hi marquen preferències pel que fa a la jerarquia entre capítols”.

Per resoldre alguns dubtes, des de Comanegra assenyalen que “ens hem servit de dues crosses: el manuscrit refet per l’autor de cara a la segona edició de la novel·la (amb dues notes seves datades el maig del 2014 i el maig del 2016), i l’exemplar de la primera edició marcat per l’autor de dalt a baix l’any 2007 amb les correccions que volia aplicar en aquella segona edició”.

Una edició que pretén ser la definitiva, que contempla a més de les últimes esmenes per part de Cussà,  un epíleg de Jordi Puig Ferrer, que va treballar braç amb braç amb l’autor per publicar les seves dues últimes novel·les: El primer emperador i la reina Lluna (Premi Crítica Serrà d’Or, Premi L’Illa dels Llibres i finalista del Premi Òmnium) i Les muses (culminació de la Trilogia de la Civilització).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here